STEŽU NATO OBRUČ OKO SRBIJE: Zapad sprema opasan scenario - BiH i lažnu državu Kosovo uvlače u Alijansu!

D. MILINKOVIĆ

21. 02. 2022. u 07:50

U SKLOPU sve jačih pritisaka na Srbiju oko Kosova i Metohije i Republike Srpske, u zapadnim centrima moći "kuva" se još jedan: da se lažna kosovska država i BiH "poguraju" ka NATO i tako zaokruži obruč oko naše zemlje, a Beograd dovede u situaciju da sam zatraži članstvo u ovoj organizaciji!

СТЕЖУ НАТО ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ: Запад спрема опасан сценарио - БиХ и лажну државу Косово увлаче у Алијансу!

Foto Z. Jovanović

Sagovornici "Novosti" ukazuju da se ovakva taktika za političko-bezbednosnu rekonfiguraciju Zapadnog Balkana već duže vreme razmatra u vodećim zemljama Alijanse.

Na to da postoji opasnost da će biti pokušaja da Kosovo bude primljeno u NATO, upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić:

- Svi pokušavaju da nateraju Srbiju da prizna Kosovo. Očekujem da nekome padne napamet da Kosovo ubaci u NATO i time natera i zemlje EU koje ne priznaju Prištinu da taj stav promene, i time nateraju i nas da prihvatimo to - rekao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija to neće prihvatiti nikad, pa čak i da se tako nešto ostvari.

Prema nezvaničnim informacijama, stavljanje Kosova i BiH "pod šapu" NATO odvijalo bi se u dva ključna koraka. Prvi je da se promeni sistem odlučivanja u samoj Alijansi, gde je sada na snazi princip konsenzusa država članica. Ukoliko bi se usvojio mehanizam o donošenju odluka prostom ili dvotrećinskom većinom, otklonile bi se prepreke da se, recimo, Kosovo, koje ne priznaje pet članica EU (Slovačka, Kipar, Španija, Rumunija i Grčka) stavi pod bezbednosni kišobran NATO.

Drugi korak je da se mimo volje Republike Srpske i tamošnjih Srba i BiH ugura u Alijansu. Protivljenje Srba bilo bi amortizovano promenom vlasti u RS, na izborima u BiH koji se očekuju u oktobru i dolaskom onih koji su prozapadno i pronatovski orijentisani na ključne pozicije.

Za prof. dr Mitra Kovača iz Evroazijskog bezbednosnog foruma nema dileme da je ovakav scenario i te kako aktuelan i da je jedina nepoznanica kada će biti aktiviran:

- Pitanje promene sistema odlučivanja u NATO već duže je tema, ali bez pomaka. Međutim, sada, s obzirom na krizu u Evropi, pogotovo ukrajinsku i sve veću afirmaciju Rusije i Kine kao globalnih sila, vodeće države NATO mogle bi da budu primorane da insistiraju na promeni načina odlučivanja, a pod izgovorom da je to potrebno kako bi se brže reagovalo na opasnosti i izazove.

Kovač ukazuje da je Kosovo od samog početka projektovano kao "NATO država", jer je prvenstveno u interesu SAD i Velike Britanije da postoji takva teritorija na ovim prostorima. Promena mehanizma u NATO, po Kovaču, lančano bi izazvao i promenu načina odlučivanja u EU.

SAVET ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

PREDSEDNIK Vučić sazvao je za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Očekuje se da glavne teme budu situacija na istoku Evrope, odnosno kriza u Ukrajini, kao i u našem regionu. Na stolu će se sigurno naći i novi pritisci na Beograd oko Kosova i BiH, odnosno Republike Srpske.

- Njihova strategija je da se Srbija nađe u obruču NATO i na kraju i ona uvuče u taj savez, odnosno da nas prinude da sami zatražimo članstvo. Za očekivati je da se u narednom periodu ulože i ogromna sredstva u promenu stava javnog mnjenja u našoj zemlji, koje se većinski protivi ulasku u NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove