STEFANOVIĆ O PONOŠU: Oterao oficire iz vojske, uselio se u stan dok je Krajina gorela

Tanjug

10. 02. 2022. u 12:53

MINISTAR odbrane Nebojša Stefanović ocenio je danas da su iza upravljanja vojskom Zdravka Ponoša, koji je predsednički kandidat koalicije okupljene oko SSP, NS i DS, ostale skandalozne posledice i da on snosi odgovornost za uništavanje vojske u tom periodu.

СТЕФАНОВИЋ О ПОНОШУ: Отерао официре из војске, уселио се у стан док је Крајина горела

Vladimir Rebić i Nebojša Stefanović, Foto N. Skenderija

Stefanović je za TV Pink naveo da je od 2001. do 2012. godine iz Vojske Srbije "oterano" 33.000 oficira, podoficira i profesionalnih vojnika.

Takođe, naveo je da je iz Vojnotehničkog instituta, koji je "mozak" razvoja vojske, samo u 2005. godini otpušteno 466 stručnjaka, dok je iz Uprave za vojno zdravstvo "oterano" 455, a sa Univerziteta odbrane njih 160, te da su tako pamet i znanje "šutnuti" iz vojske.

Stefanović je ocenio i da je spuštanjem na nivo bataljona 63. padobranske i 72. specijalne brigade, te svođenjem odreda Kobri na bataljon, kao i jedinice rečnih specijalaca, Ponoš od četiri brigade napravio jednu.

- Osim što gubite ljude spuštanjem na manju jedinicu, odjednom se pojavljuje i višak naoružanja. Taj višak nastaje administrativnom odlukom. I onda hajde da sečemo uništavamo i prodajemo to naoružanje - rekao je Stefanović.

On je ukazao na oglas iz 2007. godine kada je Ponoš bio načelnik Generalštaba za prodaju 60 T72 tenkova, koji su, kako kaže, ozbiljna platforma i mogli su da budu modernizovani.

Stefanović je istakao da je u to vreme najstrašnija posledica što je Vojska Srbije ostala bez važnih i kvalitetnih ljudi.

- Hteli su vojsku koju je pokaza izuzetnu žilavost 1999. godine da spuste na nivo da ne može da bude tako moćna - rekao je on.

Dodao je da su vojsku sa oko 105.000 pripadnika sa vojnicima na služenju vojnog roka iz 2001. godine, spustili na ispod 30.000 pripadnika uz ukinuto redovno služenje.

- Mi smo tada imali situaciju da ne možemo da podignemo dva aviona, jer nemamo dva ispravna - rekao je Stefanović.

Stefanović je ukazao da je teško bilo popraviti učinjeno i pripremiti da se ponovo formiraju 63. i 72. brigada, ali je predsednik Aleksandar Vučić od 2012. do 2019. godine uspeo da stvori uslove da Vojska Srbije počne da živi drugačijim životom.

- Nemam dokaz, ali očigledno je da Ponoš mnoge stvari koje je radio nije radio sam. Samo iznosim posledice njegovih odluka, a građani će zaključiti kome je to bilo u interesu - rekao je on.

Stefanović je naveo da je Ponoš od 1996. do 2006. godine četiri puta vanredno unapređivan.

Ocenio je da se takvo napredovanje, koje, kaže, nije zabeleženo u modernoj istoriji, može dogoditi samo tokom rata zbog pokazanih vrlina i rezultata, i ukazao da Ponoš iako je poreklom iz Knina nije želeo da u Krajinu i u Knin ode u to vreme.

Ministar odbrane rekao je i da je Ponoš unapređen do generala i postao načelnik generalštaba, a da nije jedinicom većom od voda što je 30 ljudi.

- Ne treba da ga predstavljaju kao velikog heroja. On je bio u Beogradu. Ne nipodaštavam njegovu ulogu, ali da je definišemo - rekao je Stefanović.

On je unapređenja Ponoša ocenio kao posledicu političke podrške tadašnje vlasti kojoj je odgovaralo da značajno oslabi vojsku.

Stefanović je rekao i da je siguran da je NATO imao ogromnu naklonost prema Ponošu.

Ministar odbrane naveo je da je odlukama iz 2005. godine oglašeno uništavanje velike količine naoružanja na čelu sa 200 tenkova T 55 i 121 oklopnim transporterom.

Naglasio je da je iz izveštaja preduzeća Remont repro jasno da je od Vojske Srbije preuzeto 8.000 tona sekundarnih sirovina nastalih uništavanjem i sečenjem naoružanja.

- Ne mogu da zamislim da Zdravko Ponoš postane predsednik Srbije. Neuporediv je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Šta misli vojska o Ponošu, koliko su mi govorili ništa lepo, ali treba pitati njih - rekao je on.

Stefanović je rekao da je Ponoš prvi vojni stan od 53 kvadratna metra stekao 1993. godine u vreme borbi u Krajini, da je 2009. godine tražio i dobio stan na Vračaru od 93 kvadrata, koji je zatim otkupio za 1,34 miliona dinara.

- To je petnaestak hiljada evra. I to na 480 rata, a svaka je po tri hiljade dinara - rekao je on.

Stefanović je ocenio da je kao oficir Ponoš hteo da se bavi politikom, a sada, kao političar, priča da se bavi vojskom, a u stvari je samo penzionisani oficir.

Podsetio je da je posle penzionisanja Ponoš bio pomoćnik ministra Jeremića, pa njegov šef kabineta na funkciji u UN.

- Očigledno da je uniformu zamenio za neke potpuno druge motive - rekao je on.

Stefanović je zaključio da Vojska Srbije sada ima čime da se diči, jer ekonomija države može da izdrži reformu i vraćanje starog sjaja vojsci.

On je nabrojao nabavljene helikoptere, bespilotne letilice, sistem pancir, tenkove i transportere, a spomenuo i zaključene ugovore za nove vojne sisteme, kao i predstojeću nabavku vojno-transportnih aviona.

- Ovo ne može da se meri sa onim što nam je Ponoš i oni koji su iz tog vremena ostavili - zaključio je on.

BONUS VIDEO - Šapić: Eto pa nek sad narod sam proceni ko je lažov

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri