BLINKEN PISAO KURTIJU: Ispunite preuzete obaveze iz dijaloga

Tanjug

13. 01. 2022. u 23:47

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken u pismu premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju izražava nadu da će njegovo lično liderstvo dati novi impuls dijalogu Beograda i Prištine, tako što će se pridržavati ranije preuzetih obaveza, izbegavati retoriku koja podiže tenzije, promovisati transparentnost i uključiti se u pregovore sa neophodnim fokusom, kreativnošću i hitnošću.

БЛИНКЕН ПИСАО КУРТИЈУ: Испуните преузете обавезе из дијалога

Foto Tanjug/AP

Blinken je istakao da SAD veruju da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije najbolje mesto za normalizaciju odnosa i dodao je da Vašington u tom cilju blisko sarađuje sa partnerima iz EU.

Ponovio je da nerešeni odnosi Beograda i Prištine ostaju glavna prepreka članstvu i punoj integraciji u evropske i evroatlanske institucije, što je, kako je rekao, "zajednički cilj SAD i Kosova".

-Kao prijatelj i partner Kosova, SAD se raduju zajedničkom radu na punoj primeni agende predsednika Bajdena za naše odnose, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu manjinskih prava, promociju ekonomskog rasta i obezbeđenje dugo odlaganog sporazuma između Kosova i Srbije sa fokusom na uzajamnom priznavanju, napisao je Blinken, prenosi Reporteri.

Naveo je da su odnosi između SAD i vlasti u Prištini "ukorenjeni u zajedničkim demokratskim vrednostima i posvećenosti suverenom i nezavisnom Kosovu".

Blinken je poručio Kurtiju da obrati pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na severu KiM i napredak u postizanju zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama.

Dodao je da je "u interesu Kosova da ta pitanja budu rešena i brzo dovedu do kompromisnog rešenja, kako bi mogla da služe kao osnova za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji.

-Podrška sudskim odlukama, posebno onima koje se odnose na manjinska prava, imala bi takođe pozitivan efekat i u skladu je sa prioritetima vaše vlade za jačanje vladavine prava, smatra Blinken.

On u pismu poziva Kurtija da blisko sarađuje sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom i specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom jer obojica imaju puna ovlašćenja da potpuno ovlašćeni da se bave tim pitanjima.

 

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

-Spremni smo da pomognemo Kosovu da postigne zajedničke ciljeve, zaključio je Blinken.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)