JEREMIĆ SE UGLEDA NA RADIKALE IZ 19. VEKA: Deklaracija o revanšizmu NS podseća na najkrvaviji politički obračun u našoj istoriji

D. M.

29. 12. 2021. u 09:00

PROGON političkih neistomišljenika, lustracija svakog ko je bio uz SNS, oduzimanje imovine političarima, zabrana rada partijama i pojedincima, kao i pojedinim medijima sada su i zvanična programska politika Vuka Jeremića.

ЈЕРЕМИЋ СЕ УГЛЕДА НА РАДИКАЛЕ ИЗ 19. ВЕКА: Декларација о реваншизму НС подсећа на најкрвавији политички обрачун у нашој историји

Foto N. Skenderija

Narodna stranka usvojila je u nedelju, na Izbornoj skupštini, na kojoj je Jeremić ponovo izabran za lidera, Deklaraciju o revanšizmu, koju će kao predizborni program ponuditi građanima, a u kojoj se obavezuju da će "u prvih 100 dana izbora nove demokratske vlasti biti donet paket od šest zakona: o lustraciji, ispitivanju porekla imovine i oduzimanju nelegalno stečene imovine, specijalnom tužiocu za visoku korupciju i politički kriminal, javnim nabavkama, profesionalizaciji državne uprave, javnih službi i ustanova i državnih preduzeća i oduzimanju nacionalnih televizijskih frekvencija emiterima koji su prekršili standarde objektivnog i istinitog izveštavanja.

U tekstu ove deklaracije, po rečima sagovornika "Novosti", korišćen je rečnik koji ozbiljno zabrinjava i praktično najavljuje zastrašujuću odmazdu nad svima koji nisu po Jeremićevoj meri, ako on ponovo dođe na vlast.

Istoričar Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da posebno zabrinjava to što ovako ustanovljena politika NS zlokobno podseća na vreme tzv. narodnog odisaja s kraja 19. veka, kada je došlo do strahovitog političkog progona i nasilja, kakvo Srbija ne pamti.

Naime, nakon izbora 1887, kada su radikali i liberali porazili naprednjake, nad njihovim predstavnicima i otvorenim pristalicama sproveli su strahovitu osvetu. Ukratko, besna rulja je po varošima Srbije tukla, maltretirala i ubijala pristalice naprednjaka i uništavala njihovu imovinu. Prema nekim podacima, u periodu od 1887. do 1896. stradalo je više stotina ljudi, nekih na posebno svirep način, nabijanjem na kolac.

- Ta promena vlasti s kraja 19. veka je bila izuzetno bolna i nasilna, tako nešto ostalo je nezapamćeno u našoj političkoj istoriji. Nažalost, ovo što sada radi Narodna stranka aludira na to. Najave revanšizma, ono na šta se pozivaju u spornoj deklaraciji, po meni su, ništa drugo do odraz frustracije i bespomoćnosti, a one često rađaju nasilje. Svesni su da se izbori približavaju, da nemaju adekvatnu stranačku infrastrukturu, a očigledno ni konkretan politički program koji bi ponudili građanima - ukazuje Graovac.

Da će teško izbeći izborni debakl i da su potrebne i neke druge strategije kako bi došli na vlast, praktično je i sam Jeremić poručio pre nekoliko dana, obraćajući se članovima svoje stranke na skupštini. On je rekao da za rušenje Vučićevog režima 3. aprila neće biti dovoljno da se samo izađe i glasa:

- Nemojte da sanjate da ćemo našu izbornu pobedu proslaviti uz tortu i šampanjac. Moramo se spremiti da izbornu volju građana Srbije odbranimo na ulici. Nemojte imati dilemu, 3. aprila uveče moraćemo na ulicu da branimo našu pobedu, i nema kući dok se ta stvar ne završi.

I za predsednika Izvršnog odbora naprednjaka Darka Glišića nema dileme da "beznačajna politička stranka bez podrške građana, ali i do juče najbližih saradnika koji je listom napuštaju misli da pretnjama i pozivom na linč može da privuče pažnju na sebe":

- Njihova politika je krv onih koji drugačije misle. Imali smo prilike da vidimo rezultate Jeremića dok je bio na vlasti, bilo ne ponovilo se.

Inače, Jeremića je u prethodnih nedelja napustilo nekoliko viđenijih funkcionera, među kojima je i Vladimir Kovačević, doskorašnji predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo Narodne stranke. On je tada otvoreno poručio da je napustio tu partiju upravo zbog zagovaranja agresivnog revanšizma.

Iz stranaka opozicije okupljenih oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, a sa kojima Jeremić planira zajednički nastup na izborima, nisu se oglasili o planovima NS za politički progon neistomišljenika, pa se postavlja pitanje da li se i oni slažu sa ovakvim "političkim programom".

LIMITIRAN DOMET

DOMET Jeremićeve deklaracije o revanšizmu, po rečima Bojana Klačara, iz CeSID-a, limitiran je na uzak krug birača:

- Za većinu onih koji su možda nezadovoljni aktuelnom vlašću i razmišljaju da podrže nekog iz opozicije ovako formulisan dokument isuviše je radikalan. Zato mislim da potencijal deklaracije nije veliki, u smislu nekog šireg zahvatanja glasova. Verovatno je nekoliko razloga što su se Jeremić i NS odlučili na ovakvu deklaraciju, a jedan od njih je sigurno i pokušaj da se i na ovaj način izdvoje iz mnoštva opozicionih stranaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)