BRNABIĆEVA IZ BRISELA: Otvaranje klastera 4 važan korak napred u procesu evrointegracija Srbije

Novosti online

14. 12. 2021. u 10:54

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je da je danas veoma značajan dan za Srbiju, te da je otvaranje klastera 4 veliki korak napred u procesu evropskih integracija, pokazatelj da je Srbija postigla rezultate u sprovođenju reformi, ali i velika motivacija da naša država nastavi dalje u istom pravcu.

БРНАБИЋЕВА ИЗ БРИСЕЛА: Отварање кластера 4 важан корак напред у процесу евроинтеграција Србије

Foto: Tanjug

- Ovo je vrlo značajan datum za Srbiju, važna prekretnica u procesu naših evropskih integracija - rekla je Brnabićeva novinarima u Briselu, nakon Međuvladine konferencije Srbija - EU.

Srbija je danas otvorila klaster 4 u pregovorima o članstvu u EU, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, u okviru kojeg su poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

Brnabićeva je podsetila da to znači da Srbija ima 22 otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, od 35.

- Ovo je veliki i važan korak, i uspeh na kojem čestitam građanima Srbije, vladi, predsedniku, kojem zahvaljujem za podršku i razumevanje - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je važna stvar kod nove metodologije političko upravljanje procesom evropskih integracija, a da je Vlada Srbije uspela u tome, pre svega u oblasti vladavine prava.

- To je očigledno dalo veliki rezultat. Ovo nam je ogromna motivacija za dalje. Nastavljamo reforme na EU putu, u oblasti vladavine prava, javne uprave i privrede i ekonomije, kako bismo ojačali našu državu i kako bismo evropski put iskoristili da se bolje živi u Srbiji, da građani žive kvalitetnije - rekla je premijerka Srbije.

Brnabićeva je zahvalila svim državama članicama i Evropskoj komisiji na podršci i razumevanju.

- Pokazali su da su otvoreni i spremni da vide, da saslušaju i nagrade sve što smo uradili. Zato je ovo velika motivacija da nastavimo dalje, da radimo brže i bolje, za još veće rezultate, da 2022. godine otvorimo klaster 3, koji je spreman, i da se spremimo za otvaranje makar još jednog klastera. Nama je na agendi da pripremimo sve za otvaranje klastera 5 - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je tema životne sredine veoma važna za Srbiju, kao i da prioriteti zemlje ostaju regionalna stabilnost, dijalog Beograda i Prištine i ekonomski razvoj.

- Zadovoljna sam ekonomskim rezultatima, očekujuem da rast bude preko sedam, čak 7,5 odsto, što je jedna od važnih stavri za naše evrointegracije. Uz to i postepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je ta usklađenost sada 65,55 odsto.

Brnabićeva je zahvalila i Sloveniji, koja do kraja godine predsedava EU.

- Nama je ovo mnogo značilo - rekla je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave