VUČIĆ U KASARNI MIJA STANIMIROVIĆ: Očekujemo značajne nabavke u okviru lovačko-bombarderske avijacije (FOTO)

J.Ćosin

11. 12. 2021. u 10:08 >> 12:22

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekan u kasarni Mija Stanimirović u Nišu.

ВУЧИЋ У КАСАРНИ МИЈА СТАНИМИРОВИЋ: Очекујемо значајне набавке у оквиру ловачко-бомбардерске авијације (ФОТО)

Foto J. Ćosin

Nešto posle 10 časova počeo je sastanak Vučića sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu.

Sastanku u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu prisustvovali su i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Predsednik je prisustvovao i prikazu vežbe jedinica Vojske Srbije na položaju Lisinac.

Na istom mestu, predsednik je održao i sastanak sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u užem sastavu, nakon čega je prisustvovao prikazu rada diviziona samohodnih top haubica "NORA B-52 M15".

Predsednik je rekao da je važno da istakne da se komplikuje bezbednosna situacija u celom svetu, ali i u regionu.

- Shodno tome, Republika Srbija mora da dodatno snaži svoje vojne kapacitete kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor - rekao je Vučić.

Foto J. Ćosin

On je izjavio da će biti ogromnih ulaganja u vojsku po petogodišnjem planu. Više od 500 miliona evra godišnje biće uloženo više nego do sada.

Predsednik je najavio da će biti određenih izmena strategijskih dokumenata. On je podsetio da je dugoročna politika Srbije vojna neutralnost.

Stiže novo oružje

Vučić najavljuje da je razmatrano osim PVO, stanje lovačke avijacije i lovačko-bombarderske avijacije. 

- Očekujemo značajne nabavke u okviru lovačko-bombarderske avijacije - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da mora biti značajnih pojačanja naoružanja i opreme kopnene vojske, ali kaže da je potrebno više ljudi. On je objasnio da je ponosan na "Noru".

Foto J. Ćosin

Vučić kaže da je za jednu zemlju važno da ima rešena tri pitanja.

- Da obezbedi sigurnost granica svoje zemlje, sigurnost i bezbednost svojih građana, da energetski obezbedite svoju zeljmu i da imate dovoljno vode i hrane za budućnost - rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da je cena gasa mnogo veća od one koje Srbija trenutno plaća. Vučić ističe da se očekuju veliki lomovi u svetu, regionu i Evropi.

- Ne želim ni da vam pričam o ceni gasa na današnjoj berzi. Mi imamo ograničene količine koje uzimamo po ugovoru od 270 dolara. Međutim, kada bude potrebe za većom kubikažom, moraćemo i da je nabavimo i da plaćamo po većoj ceni, bez obzira na bolju situaciju od drugih - rekao je predsednik.

 

Predsednik kaže da je nekoliko otvorenih pitanja u pogledu služenja obaveznog vojnog roka.

Vučić kada že bi to bilo spasonosno za vojsku, ali da postoji niz otvorenih pitanja. Jedno od pitanja je od kod godišta treba uvesti, ko će biti oslobođen, a ko neće, ko će obučiti te vojnike, koliko će biti plaćeni... Zbog tih pitanja nema odluke o služenju obaveznog vojnog roka.

Jedna od opcija je i značajno povećanje nadoknade za dobrovoljno služenje vojnog roka. 

- Naša armija mora da ima još 5.000 vojnika na godišnjem nivou - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da bi za neki mesec mogao da kaže da više nikada nikome ne bismo bili laka meta.

- Kad to više nije igra mačke i miša, to znači da više niko neće da vas napada i da ste osigurali bezbednost za svoju decu - rekao je Vučić.

Protesti 

Predsednik kaže da ga ne zanimaju današnji protesti.

- Ja imam problem kad vidim da narod oseća da je nešto loše i da se oseća nebriga. Sad je narod video da brinemo. Nije važno koliko će ljudi biti, niti su moji politički protivnici sada, u ovom trenutku i ovom mestu, bitni. Ne zanima me to, sve želje sam im ispunio, i one realne i one izmišljene. Sada neka rade šta god hoće. Trećeg aprila će narod odlučiti na čiju će stranu. Ja sam odluku doneo na osnovu volje naroda, a ne na njihov zahtev - rekao je Vučić.

 

Zahtevi Vojske Srbije

On je najavio strahovito snaženje vojske Srbije. Predsednik je dodao da će o zahtevima Vojske Srbije danas razgovarati sa ministrom finansija Sinišom Malim. Vučić kaže da zna da će potrebe vojske još rasti.

- Mi nećemo nikoga da napadamo, ali ćemo biti u stanju da odbranimo našu zemlju i naše nebo - rekao je Vučić.

Niš

Predsednik kaže da je siguran da će budžet Niša biti veći nego što je bio. Vučić kaže da je Nišu potreban sajam jer je do Niša najlakše doći iz svakog mesta u regionu. On je objasnio da su potrebne nove ideje i novi projekti.

- Niš ima fantastične prostore. Smestite sajam uz auto-put i da iskoristimo taj prostor za dovođenje novih investicija - izjavio je predsednik.

Vučić je čestitao građanima Srbije povrdu kreditnog rejtinga i to što je Srbija na korak od invesment grejda.

Na kraju drugog dana posete Nišavskom okrugu, predsednik će posetiti Doljevac, gde će obići biblioteku.

Vučić je započeo posetu Nišavskom okrugu juče i to obilaskom renovirane Osnovne škole "Ivan Vušović" u Ražnju, nakon čega se sastao sa predstavnicima mesnih zajednica te opštine.

Predsednik se u Nišu sastao sa predsednicima svih opština Nišavskog okruga, a nakon toga obišao je prehrambenu industriju "Yumis".

Vučić je juče u izjavi medijima kazao da će za Nišavski okrug iz tekuće budžetske rezerve biti izdvojeno 600 miliona dinara, a od toga samo za grad Niš 450 miliona dinara, dok će Doljevac, zbog kredita koji je ranije uzet, dobiti 40 miliona dinara.

Ražanj, Merošina i Gadžin Han, kako je kazao predsednik, dobiće po 20 miliona dinara, a Svrljig i Aleksinac po 15 miliona.

U video snimku ispod teksta pogledajte svečani doček predsednika Vučića: 

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)