MINISTAR SELAKOVIĆ: Priznanja Srbiji na reformama koje se sprovode

Tanjug

02. 12. 2021. u 18:10

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković se na marginama 28. Ministarskog saveta OEBS-a sastao i sa svojim kolegom iz Španije od koga je, kako je rekao, dobio čvrsto uverenje da će u prva tri meseca naredne godine sigurno doći u zvaničnu posetu Beogradu.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Признања Србији на реформама које се спроводе

Foto: Tanjug

- To je za nas svakako dobra vest i trudićemo se da, kao i uvek, budemo odlični domaćini našim prijateljima iz celog sveta - rekao je Selaković.


Istakao je da su Srbija i Španija prijateljske države koje se međusobno podržavaju po pitanju teritorijalnog integriteta, kao i da je Španija jedan od promotera našeg evropskog puta.

Selaković je rekao da je 28. Ministarska konferencija OEBS-a izvanredna prilika da se razmotre sva pitanja kojima se OEBS kao najveća bezbednosna regionalna organizacija u svetu bavi, pitanjima koja opterećuju Evropu, centralnu Aziju i severnu Ameriku.

Takođe, dodao je da je to prilika da se sretne sa svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova i sa njima razgovara o temama koje su važne kako za regionalna pitanja, tako i za naše bilateralne odnose.

Selaković je naveo da je imao priliku da se vidi sa ministrima spoljnih poslova Austrije, Rumunije, Bugarske, Monaka, Portugalije, Španije, Ruske federacije, Kazahstana, Kirgizije.

Dodao je da će u nastavku svojih aktivnosti biti u prilici da se sretne sa specijalnom predstavnicom OEBS-a za slobodu medija, ali i sa direktorom ODIR-a Mateom Mekačijem koji je, kako je istakao, izrazio interesovanje za napredak reformi u Srbiji.

- Ono što je nesumnjivo zaključak nakon svih razgovora koje smo imali, to je da svi odaju priznanje Srbiji na reformama koje se sprovode, na ekonomskim uspesima koje Srbija još od vremena kada je predsednik Aleksandar Vučić bio premijer beleži na ekonomskom planu, čvrsto se utemeljujući kao lider u našem delu Evrope i regionu, ali i ohrabrenja od strane naših evropskih partnera, članica Evropske unije da je moguće da očekujemo valorizaciju reformi koje sprovodimo usklađujući naš pravni, društveni sistem sa onim što su tekovine EU i evropske vrednosti - rekao je Selaković.

Istakao je da je zadovoljstvo i ponos predstavljati takvu Srbiju među partnerskim državama i izrazio uverenje da će ova ministarska konferencija za Srbiju i naše Ministarstvo spoljnih poslova biti jedan od uspešnijih multilateralnih događaja u ovoj godini.

Selaković je rekao da je ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu izrazio zahvalnost što je svojim prisustvom uveličao i doprineo uspešnom održavanju skupa u Beogradu povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Selaković je rekao da je sa Lavrovim razgovarao o svim važnim pitanjima koje su od interesa za Srbiju i Rusiju koje, istakao je, povezuje tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo.

- U svakom slučaju, nastavljamo našu saradnju, konsultacije. Naša dva ministarstva su ministarstva Srbije i Rusije ima imaju možda i najintenzivniju saradnju i tako će biti i u budućnosti -  zaključio je Selaković.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)