"BILDOVAO" SVOJ REJTING U BEOGRADU: Tokom posete Zdravka Krivokapića Srbiji izbegnuta otvorena pitanja

V. N.

09. 11. 2021. u 08:00

MEĐU odjecima dolaska premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je prošle nedelje boravio u Beogradu, odzvanja i pitanje da li je on bio isključivo u državnoj poseti ili ju je iskoristio kao keca u rukavu za podizanje ličnog rejtinga u osvit promocije nove stranke čije je osnivanje najavio. Lebdi dilema: da li je došao da otpočne proces rešavanja brojnih pitanja između srpske prestonice i Podgorice ili da potencijalnom biračkom telu iz redova Srba pokaže da mu je Srbija bliska.

БИЛДОВАО СВОЈ РЕЈТИНГ У БЕОГРАДУ: Током посете Здравка Кривокапића Србији избегнута отворена питања

Foto AP

Odgovore možda treba tražiti u protokolu koji prati ovakve susrete. Naime, Krivokapić je došao samo sa savetnicima, bez ijednog ministra iz Vlade, nije bilo ni uopštenih sporazuma o razumevanju i saradnji koji bi se kasnije konkretizovali po oblastima.

Nijedno nerešeno pitanje između Beograda i Podgorice nije bilo na dnevnom redu - prava Srba u Crnoj Gori, povratak proteranog ambasadora, konačno potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC. Sa druge strane, najavljena je i zajednička sednica dveju vlada, gde bi možda mogli da se vide rezultati započetog dijaloga u kome su prednjačile ekonomske teme.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević poručio je nedavno da je Krivokapić u Beograd došao samo da bi uticao na birače koji žele dobre odnose između Srbije i Crne Gore, te da je to samo priprema za parlamentarne izbore, u koje ne želi da uđe nespreman.

Bivši šef dilomatije SRJ Živadin Jovanović ističe za "Novosti", da je poseta bila zvanična i da je Krivokapić došao na poziv premijerke Srbije.

Posete ove vrste se pripremaju unapred, teme se dogovaraju, utvrđuje se dnevni red i usaglašava se program. Ono što mi znamo je da nijedna od strana nije pokretala važna konkretna pitanja i da su ona ostala nerešena. Sa tog stanovišta, može da se govori o dometima posete - objašnjava Jovanović.

On napominje da je veoma važno što je do posete došlo i što je dijalog pokrenut:

Krivokapić je razgovarao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Veoma su važne i ekonomske teme, jer se danas uglavnom i vodi diplomatska ekonomija. Ono što nije rešeno, treba očekivati da će biti u budućnosti.

Prema rečima Jovanovića, svako ima svoje viđenje posete i njenih rezultata i zato ne treba da iznenađuju tumačenja njenih efekata na unutrašnju političku scenu u Crnoj Gori.

BRNABIĆEVA: BILO JE USPEŠNO

PREMIJERKA Ana Brnabić smatra da je poseta bila uspešna i da veruje da će Srbija sada imati drugačiji odnos sa Vladom Crne Gore. Ona je opet poručila da je njena greška što je gosta dočekao potpredsednik Vlade Branislav Nedimović u farmerkama, ali da to Krivokapiću nije zasmetalo, te da je bitna suština, ne forma.

- Drago mi je da je bila uspešna i dobra poseta i što je rezultat kakav smo i želeli - navela je Brnabićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna