ERDOGAN: Idem u Srbiju ili ću pozvati Vučića u Tursku

Tanjug

08. 11. 2021. u 14:08

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da očekuje da će uskoro boraviti u jednodnevnoj poseti Srbiji ili će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Tursku.

ЕРДОГАН: Идем у Србију или ћу позвати Вучића у Турску

Foto: AP Photo/Risto Bozovic/Tanjug/Jadranka Ilić

Istakao je da je tokom njegove avgustovske posete Sarajevu srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

- Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje uticaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojim se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rešavanje problema - rekao je Erdogan u razgovoru sa predstavnicima BiH dijaspore u Turskoj, preneo je turski portal Hurijet, a prenosi sarajevski Kliks.

Predstavnicima organizacija oko kojih su okupljeni građani poreklom iz Bosne i Hercegovine, Erdogan je ukazao na to da je Turska spremna da posreduje u ovim razgovorima.

Prema njegovim rečima, posredovaće ako su na to spremna i preostala dva člana Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Kako je ranije danas najavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sutra će se u Turskoj sastati sa predsednikom Erdoganom.

Dodik je na konferenciji za novinare posle razgovora sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom podsetio na inicijativu o zajedničkom razgovoru predstavnika tri naroda u BiH sa šefovima država Turske, Srbije i Hrvatske, ali je dodao da na to ne pristaje bošnjački lider Bakir Izetbegović.

Erdogan je podsetio da je nedavno razgovarao u Istanbulu sa Izetbegovićem na temu rešenja problema u BiH, a očekuje, kazao je, da će narednih dana razgovarati sa Dodikom, Komšićem i Džaferovićem.

Erdogan je rekao da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to kakve su okolnosti.

Rekao je da je tokom poslednjeg rata Turska u Bosni i Hercegovini mobilizovala sve svoje resurse, najavio je snažniju podršku i istakao da njegova država BiH vidi kao državu bez diskriminacije.

- Od sada ćemo snažnije i drugačije nastaviti da stojimo uz bosansku braću. Uložili smo i činimo sve napore da mir nakon rata bude trajan. Bosna i Hercegovina je multikulturalna zemlja i mi podržavamo nepostojanje bilo kakve diskriminacije uz očuvanje etničkog identiteta. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka događajima iz prošlosti. I Bošnjaci, i Srbi i Hrvati imali su korist od ulaganja turskih kompanija - rekao je Erdogan.

Ponovio je da će Turska učiniti sve da ovaj deo sveta bude miran i stabilan.

Smatra da ovi napori, kako je naveo, uznemiravaju one koji se "hrane previranjima i haosom".

Istakao je da je auto-put od Sarajeva do Beograda "mirovni projekt" i dodao da Turska u BiH investira više od 250 miliona dolara.

Uvren je da će gradnja auto-puta od Sarajeva do Beograda poboljšati privredu regiona i istakao da je ovaj infrastrukturni projekat višestruko značajan.

- Prema našem mišljenju, ovo nije samo infrastrukturni projekt. Ovo je mirovni projekt u svim aspektima - rekao je, između ostalog, Erdogan.

 

BONUS VIDEO: VELIKO IZNENAĐENjE NA SAMITU U GLAZGOVU: Pogledajte kako je najavljen predsednik Aleksandar Vučić

 
 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove