KURTI JE OPASAN, TO SVET MORA DA SHVATI: Kako je ideološki kentaur pomirio marksističku prošlost i velikoalbanski fašizam

Tanjug

05. 11. 2021. u 19:45

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju reagovao je na intervju Aljbina Kurtija za britanske medije, navodeći da je Kurti opasan čovek i da to svet mora da shvati.

КУРТИ ЈЕ ОПАСАН, ТО СВЕТ МОРА ДА СХВАТИ: Како је идеолошки кентаур помирио марксистичку прошлост и великоалбански фашизам

Aljbin Kurti / Foto Tanjug-AP

Petković je izjavio da je Kurti, kog naziva ideološkim kentaurom, uspeo da pomiri svoju marksističko-lenjinističku prošlost sa velikoalbanskim fašističkim programima svojih predaka, dodajući da je zabrinjavajuće to što je prostor za intervju dobio u jednom uglednom britanskom političkom mediju.

- Kurtijev čudan unutrašnji svet nije samo fenomen po sebi, već je i ozbiljna bezbednosna pretnja, i umesto što mu se poklanja prostor za fantazmagorije i tirade protiv Srbije, valjalo bi da svi obrate pažnju na Kurtijevo ponašanje pre nego što načini ozbiljnu štetu - poručio je u saopštenju Petković, reagujući na intervju Kurtija za "Dejli telegraf".

Petar Petković/Foto: Printscreen/TV Pink

Apsurdno je da Srbiju sa Nemačkom između dva rata poredi pripadnik naroda koji je imao sopstvenu SS diviziju "Skenderbeg", te fašističku miliciju Bali kombetar, i čije je nacionalno pitanje u Drugom svetskom ratu rešavano upravo kroz fašistički koncept "Velike Albanije", kojem je Kurti i danas slepo privržen, ocenio je Petković.

- Kurtijevo falsifikovanje istorije je uvredljivo za sve žrtve fašizma i nacizma stradale od noža albanskih šovinista u Drugom svetskom ratu, a žrtve su bili najviše Srbi. Neverovatno je da Kurtijev falsifikatorski monolog nije naišao na potpitanja i da nije bio suočen sa činjenicama koje zlonamerno prećutkuje - dodao je Petković.

Kurti i njegovi ideološki sledbenici, kao što bi sada da kažu da su Visoki Dečani albanski, tako i lažu i sakrivaju fašističke osnove svoje ideologije, jer, kao ljudi prošlosti, nisu kadri, kako dodaje Petković, da se otrgnu iz etnocentričnog, plemenskog poimanja života i sveta.

- Međutim, i Albanci na Kosovu i Metohiji polako shvataju da je Kurti avet prošlosti, što potvrđuju i rezultati nedavno održanih lokalnih izbora, ali to izgleda i dalje ne shvataju oni na Zapadu koji ga promovišu kao demokratu i mirotvorca, iako sve činjenice govore suprotno. Kad smo već u sferi istorijskih paralela, niko u regionu ne liči na nacističke jurišnike iz međuratnog vremena koliko takozvane specijalne jedinice "kosovske" policije, koje sistematski rade na zastrašivanju i terorisanju golorukog srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini - kaže Petar Petković.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)