UZ PRIRODU OD DAVNINA: Misija članova lovačkog društva "Gučevo" i zaposlenih u lovištu "Jadar"

V. Mitrić

04. 10. 2021. u 06:20

LOVAČKO udruženje "Gučevo" iz Loznice, osnovano još davne 1898, nije samo jedno od najstarijih u Srbiji i bivšoj SFRJ, već spada i među najorganizovanije i najdoslednije borce za očuvanje prirode u živog sveta u njoj.

УЗ ПРИРОДУ ОД ДАВНИНА: Мисија чланова ловачког друштва Гучево и запослених у ловишту Јадар

Vladan Vasić, Foto Arhiva

Zato su, još sredinom osamdesetih godina prošlog veka, baš u Loznicu dolazili lovci iz svih delova nekadašnje Jugoslavije, da od ovdašnjih kolega neposredno saznaju kako se domaćinski stara o lovištu. Domaćin im je bio legendarni predsednik "Gučeva" Nikola Popadić iz Runjana, a dobrim odnosima sa ovdašnjim lovcima ponosile su se, pored ostalog, njihove kolege iz Vukovara, Ivanjić Grada, Zavidovića, Sarajeva, Zagreba, Foče, Kranja, Skoplja, Novog Sada, Titograda...

- Od 1898. neprekidno gazdujemo lovištem "Jadar", koje se prostire na površini od 44.286 hektara. Imamo 750 aktivnih lovaca i 50 članova lovačkog podmlatka koji su raspoređeni u devet lovnih revira - naglašava upravnik Vladan Vasić, ponosan na to što ih smatraju jednim od najboljih u Srbiji.

Foto LU "Gučevo"

Pored terena prepunih divljači, lovište krase i mnogobrojni namenski objekti - ukupno četiri lovačka doma: jedan u Loznici, dva na Breziku i jedan na Iverku, te sedam lovačkih kuća, fazanerija, uzgajalište za divlje svinje u Tronoši, mnogobrojne čeke i hranilišta...

Stanišne karakteristike su, po Vasićevim rečima, prikladne za gajene vrste divljači - srne, divlje svinje, zečeve i fazane.

- Srna je najbrojnija i najrasprostranjenija krupna divljač u lovištu "Jadar", sa oko hiljadu jedinki. To potvrđuje da se u prethodnom periodu gazdovalo veoma oprezno, što važi i za sledeću po brojnosti krupne divljači, pa se ponosimo sa stotinak divljih svinja. Populacija zečeva u lovištu "Jadar" je stabilna i ravnomerno rasprostranjena, a brojnost fazana se održava na zadovoljavajućem nivou jer svake godine naselimo oko 5.000 ptica iz veštačke proizvodnje - objašnjava Vasić.

Foto LU "Gučevo"

BRIGA

U LOVIŠTU "Jadar" je prisutan i određeni broj drugih lovostajem zaštićenih vrsta, koje se štite i koriste u skladu sa važećim propisima. Članstvo, stručna i lovočuvarska služba aktivno rade na očuvanju biodiverziteta, zaštiti i unapređenju stanišnih uslova, prihrani divljači i njenom racionalnom korišćenju - u skladu sa planskim dokumentima.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024