ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO ZA “NOVOSTI”: Stabilna država samostalna je i na spoljnom planu

N. S.

13. 09. 2021. u 08:33

U RUSIJI se od 17. do 19. septembra održavaju parlamentarni izbori, čiji će rezultati biti predmet pomnih analiza u Moskvi, ali i širom sveta.

АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКO ЗА “НОВОСТИ”: Стабилна држава самостална је и на спољном плану

Foto: Printskrin Youtube

O njima razgovaramo sa Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ambasadorom Rusije u Srbiji.

* Da li će glasači u odnosu na vladajuću Jedinstvenu Rusiju odlučivati prema njenom stranačkom programu ili je za njih značajnije poverenje u predsednika RF Vladimira Putina?

Pre svega, hteli bismo da pozovemo sve ruske državljane koji se nalaze u Srbiji, da učestvuju u parlamentarnim izborima. Glasanje će se održati 19. septembra na biralištu u Ambasadi Rusije u Beogradu.

Kod ruske javnosti postoje težnje za zaista nezavisnom suverenom politikom, društveno-ekonomskom dobrobiti, očuvanjem tradicionalnih vrednosti. Takav pristup podrazumeva promovisanje ujedinjujuće stvaralačke spoljnopolitičke agende, jačanja međunarodne saradnje na osnovu jednakosti i s obzirom na uzajamne interese. Tu stratešku liniju je utvrdio predsednik Rusije Vladimir Putin. Šef države je u stalnom dijalogu sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i institucija civilnog društva.

Na predstojećim izborima će ruski narod sam odlučiti koja politička opcija predlaže program koji u najvećoj meri odgovara njegovim očekivanjima. Uradićemo sve da glasanje bude pravedno i fer, potpuno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

* Koliko će na ovim izborima biti novih lica na glasačkim listićima i šta je dominantnije kao tema, domaći problemi ili spoljna politika zemlje?

Za 500 mesta u državnoj Dumi konkuriše oko 6.000 kandidata. Među njima su i iskusni političari, i istaknuti predstavnici nauke, kulture, poslovnih krugova, sporta, koji prvi put proveravaju svoje snage. To pruža biračima široki demokratski izbor i omogućuje da parlament efikasno radi na svim poljima. Ne sumnjamo da će uskoro po formiranju novog saziva državne Dume biti nastavljena sadržajna saradnja sa Narodnom skupštinom Srbije.

Naravno, u žiži interesovanja su i unutrašnja i međunarodna pitanja, jer su nerazdvojno povezana. Glavni cilj ruske spoljne politike je stvaranje maksimalno povoljnih uslova za svestrani razvoj zemlje, obezbeđenje njene bezbednosti, povećanje blagostanja državljana. I obrnuto, bez stabilnosti "kod kuće" je izuzetno teško sprovoditi samostalnu spoljnu politiku.

* Pojedine zemlje su govorile o ruskom uticaju na njihove izborne procese. Ima li obrnutih primera, da se strani faktor upliće u ruske izbore?

Neka neosnovane optužbe na račun Rusije za "mešanje" budu na savesti onih koji ih šire bez ikakvih ubedljivih dokaza. Nikada nismo agitovali za jedan ili drugi ishod izborne kampanje u drugim državama. Dok upravo to zapadnjaci rade u odnosu na našu zemlju. Evo poslednjeg primera: u Evroparlamentu su predložili da se Komitet parlamentarne saradnje Rusija-EU koristi za odabiranje "perspektivnih" ruskih političara. Drži se obuka građana u vođenju političke delatnosti. Njima se pruža velika finansijska i organizaciona podrška. Preduzimaju se pokušaji da se utiče na ruske sunarodnike u inostranstvu. Apriori se radi na diskreditovanju rezultata svenarodnog glasanja. Kao reakcija, u Rusiji je donet niz zakonskih mera za sprečavanje spoljnog mešanja i zaštitu državnog suvereniteta.

Foto: AP

Markantna je u ovom kontekstu još jedna stvar. Na ove izbore je Rusija pozvala međunarodne posmatrače, uključujući i one iz Srbije. Poziv je odbio samo Biro za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a. Za njega je bila izdvojena najveća među svim međunarodnim organizacijama kvota, 50 ljudi; uzgred, poslednje izbore u SAD je pratilo 47. Odgovorili su nam da je potrebno uputiti 500. Pri tome dokumenti OEBS-a ne sadrže uputstva o broju međunarodnih posmatrača, iako je Rusija u više navrata predlagala da se konsenzusom razrade standardi u toj sferi. Zasad postoje samo neka "pravila" izmišljena u okviru Biroa od strane zapadnih diplomata. Na kraju, Biro je odlučio da ne formira delegaciju. Ipak, teško je da ta odluka doprinese poboljšanju njegovog ugleda.

Sigurni smo da spoljni faktori neće smetati da državljani Rusije ostvare svoja ustavna prava. Opredeljeni smo da se izbori održe otvoreno i transparentno, striktno u skladu sa ruskim zakonodavstvom i međunarodnim obavezama naše zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024