NOVOSTI OTKRIVAJU: Đukanovićevi ekstremisti bili naoružani automatima, bombama, pištoljima...

R. Dragović

07. 09. 2021. u 11:00

PATRIJARHU Porfiriju i mitropolitu Joanikiju prilikom dolaska na Cetinje, na obred ustoličenja, pretila je opasnost i od - atentata.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ђукановићеви екстремисти били наоружани аутоматима, бомбама, пиштољима...

8.30, AKCIJA Porfirija i Joanikija specijalci helikopterom prebacili iz Podgorice na Cetinje, Foto D. Milovanović

Prema informacijama "Novosti", među demonstrantima u gradu pod Lovćenom tokom nereda bilo je i više grupa koje su posebno za tu priliku okupljene i naoružane. NJihov zadatak bio je da po svaku cenu izazovu što veći haos i nerede, pa čak i da ugroze život patrijarha i mitropolita.

Mozak ove operacije, kako prenose izvori našeg lista, bio je savetnik predsednika Crne Gore za bezbednost Veselin Veljović, koji je bio i neformalni komandant ovih grupa i koji se u godinama za nama "proslavio" organizovanjem prebijanja političkih protivnika režima DPS.

Ekstremistima su podeljene čak i automatske puške, gas-maske, bombe i više pištolja. Samo efikasnom reakcijom policije i za njih nepovoljnim razvojem događaja, ovaj arsenal je ostao neupotrebljen. Pojavile su se i sumnje da je bila pripremljena i snajperska puška, ali našim službama bezbednosti ova informacija nije potvrđena.

Svi podaci obaveštajaca Crne Gore, ali i Srbije, ukazivali su da je ustoličenje na Cetinju događaj najvišeg mogućeg rizika, sa dubokim leđima u paradržavnim i stranačkim strukturama u Demokratskoj partiji socijalista. Upravo iz njihovog štaba na Cetinju vučeni su konci nereda koji su pratili crkveni obred.

Foto: D. Milovanović

Tokom dramatičnih sati u nedelju postojao je realan rizik od ugrožavanja bezbednosti patrijarha i vladika. Ekstremisti su imali jasne instrukcije da upotrebom naoružanja izazovu haos, a da metež iskoriste za upad i zauzimanje Cetinjskog manastira. Ova operacija, prema planu, bila bi naknadno proglašena za "pobedu naroda", koji bi u ovoj interpretaciji "oslobodio" svoju svetinju.

Ključna odluka da se, uprkos izuzetno lošoj bezbednosnoj proceni, barikadama na prilazima Cetinju i prisustvu naoružanih grupa, ustoličenje ipak održi u manastiru, kako prenose sagovornici našeg lista, doneta je u subotu kasno uveče. Veliku ulogu u tome imala je i čvrsta rešenost patrijarha i mitropolita crnogorsko-primorskog da, uprkos upozorenjima pa i pritiscima, krenu na Cetinje.

- Patrijarh je bio jasan - ustoličenje mora da se održi u Cetinjskom manastiru. To je više puta ponovljeno i predstavnicima crnogorske vlade i policije. NJegov zahtev je čak bio da, uprkos protestima, na Cetinje krene peške, bez obzira na sve rizike. Ovoj njegovoj odluci posebno je doprineo broj vernika i atmosfera koju je doživeo na dočeku u Podgorici. Posle toga, dileme više nije bilo - prenosi nam sagovornik iz okruženja poglavara SPC.

Da ulazak u crnogorsku prestonicu uspe, pomogla je i kolona vozila i autobusa sa vladikama i gostima koja je u subotu ujutro krenula iz podgoričkog hotela ka Cetinju. Informacija o polasku povorke mobilisala je ekstremiste i usmerila ih ka barikadama na putu, posebno na punktu Belvedere. Za to vreme, policija je krenula u akciju "čišćenja" centra grada i priprema za sletanje helikoptera u kome su bili patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije.

Tragom informacija o paralelnim lancima komandovanja i naoružavanja ekstremista krenula je juče i crnogorska policija, koja je juče ujutro ušla u Službu zaštite i spasavanja "Podgorica". Tamo je proveravana dokumentacija i brojno stanje gas-maski i hemijskih sredstava. Razlog za ovu akciju su informacije da je deo opreme Službe zaštite i spasavanja Podgorice podeljen demonstrantima koji su protestovali na Cetinju.

Rasvetljavanje pozadine dramatičnih događaja zatražiće i skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost. Predsednik ovog tela Milan Knežević najavio je da će zakazati sednicu na kojoj će zatražiti kontrolno saslušanje čelnika Ministarstva unutrašnjih poslova, policije i Agencije za nacionalnu bezbednost.

- Tako bi utvrdili šta se sve dešavalo povodom ustoličenja i ko je odgovoran za evidentne propuste i ono što je i što je moglo da eskalira u ozbiljne građanske sukobe - kaže Knežević.

KRIVOKAPIĆ: NEĆE BITI POŠTEĐENIH

USTOLIČENJE Joanikija je bilo povod da određene strukture pokušaju da prekroje izbornu volju građana od 30. avgusta prošle godine - poručio je sinoć premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić:

- Trebalo je da se uvede haos i destabilizuje Crna Gora, ali je to sprečeno zahvaljujući odlučnoj akciji Vojske i policije. U narednih sedam dana analiziraćemo situaciju i verujte da neće biti pošteđenih.

KIRIL: POSTOJANI U ODBRANI SVETINJA

PATRIJARH moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju ustoličenje.

Foto: Tanjug

patrijarh RPC Kiril

U čestitki objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve Kiril je naveo da je patrijarh Porfirije sa neustrašivošću i odlučnošću ustoličio mitropolita Joanikija na istorijski i slavni presto na Cetinju, uprkos pritiscima i pretnjama.

- Ruska crkva je sa zabrinutošću pratila događaje u Crnoj Gori moleći se za očuvanje mira. Siguran sam da ćete na prestolu vaših slavnih i svetih prethodnika biti njihov dostojan naslednik, snažna luča pastvi, koja je zajedno sa vama pokazala postojanost u odbrani predačkih svetinja, pravoslavne vere i kanonskog crkvenog ustrojstva.

Sekretar Odeljenja za međunarodne veze Moskovske patrijaršije Igor Jakimčuk izjavio je da je nerede organizovao predsednik Đukanović.

VELJOVIĆ SASLUŠAN, PA PUŠTEN

UHAPŠENI savetnik predsednika Crne Gore i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović pušten je juče da se brani sa slobode jer je sudija za istragu osnovnog suda odbio predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor do 30 dana.

On je doveden juče posle podne u zgradu Osnovnog suda na Cetinju. Iz policijskog kombija on je izveden sa lisicama na rukama i pod pratnjom uveden u zgradu suda.

Foto: D.Milovanović

Osnovno državno tužilaštvo Veljovića sumnjiči da je tokom protesta povodom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, zbog čega je sudu predloženo određivanje pritvora.

Veljoviću je tužilaštvo prethodno odredilo zadržavanje do 72 sata zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i bojazni da bi ostankom na slobodu mogao uticati na svedoke. Osim što sve ukazuje da je bio jedan od glavnih organizatora nereda, Đukanovićev savetnik lično je u nedelju poveo napad na policijski kordon, zbog čega su mu ubrzo stavljene lisice na ruke.

Foto: D. M.

KAZNA ZA PILOTE

DVOJICA pilota Avio-helikopterske jedinice MUP-a Crne Gore odbili su da učestvuju u prevozu patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija! Direktor Direktorata za vanredne situacije u MUP-u Miodrag Bešović saopštio je da su piloti odbili zadatak da se stave na raspolaganje Upravi policije.

- Kao razlog odbijanja naveli su da ne postoje bezbednosni uslovi za aktivnost helikoptera - rekao je Bešović, navodeći da su protiv pilota preduzete sve pravne radnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)