GORAŽDEVAC ZASLUŽUJE ISTINU I PRAVDU: Bogdan Bukumirić ohrabren današnjim razgovorom sa predsednikom Vučićem

D. ZEČEVIĆ

18. 08. 2021. u 19:26

Bogdan Bukumirić, koji je 13. avgusta 2003. godine, kao petnaestogodišnji dečak, preživeo napad albanskih ekstremista na reci Bistrici u Goraždevcu, razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

ГОРАЖДЕВАЦ ЗАСЛУЖУЈЕ ИСТИНУ И ПРАВДУ: Богдан Букумирић охрабрен данашњим разговором са председником Вучићем

Foto A. Sahanić

Predsednik je podsetio da ovaj napad nikada nije rasvetljen i obećao da će učiniti sve da se sazna istina o zločinu, u kojem su ubijeni Bogdanovi drugari Pantelija i Ivan.

Posle prijema kod predsednika, Bogdan Bukumirić nije krio emocije. Neposredno posle razgovora, u izjavi za "Novosti", kazao je:

- Presrećan sam i do neba zahvalan predsedniku Aleksandru Vučiću što je imao vremena da me sasluša pre svega o mom ogorčenju zbog obustavljanja istrage o zločinu kraj reke Bistrice u Goraždevcu. Neverovatno je da je Euleks zatvorio istragu još 2011. godine i da nema pomaka u pronalaženju zločinaca iako je na licu mesta pronađeno 76 čaura. Uveren sam da međunarodne misije znaju mnogo više nego što žele da nam saopšte. Sada verujem, naročito posle ovog razgovora sa predsednikom da će biti pomaka, jer i Goraždevac i Srbija i ja zaslužujemo istinu i pravdu.

PODRŠKA Bogdan i predsednik Vučić, Foto buducnostsrbijeav

Pre 18 godina, 13. avgusta 2003, u Goraždevcu su nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucali na srpsku decu dok su se kupala na Bistrici. Ubili su Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12), a ranjeni su Bogdan, Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20).

- Sa drugarima sam pekao kukuruz pored reke. Nismo stigli ni da se našalimo kada se začula rafalna paljba. Pogodilo me osam metaka: tri ispod rebara, dva iznad grudnog koša, i po jedan u stomak i u glavu. Osmi mi je prošao kroz članak na nozi - seća se ovaj hrabri mladić.

Foto Tanjug

Iako teško ranjen do Beograda je jedva prebačen. Najpre je prevezen u bazu Kfora u Goraždevcu, gde nije bilo lekara pa su ga previli u seoskoj ambulanti. Bez pratnje Kfora komšije Milovan Pavlović i Rajko Jandžiković su ga vozile do bolnice u Peći. Ispred pijace u ovom gradu, Albanci su nasrnuli na njih, demolirali su auto, komšiji Milovanu polomili zube... Tada je Bogdan pao u komu, ali su mu kasnije ispričali da ih je zaštitila patrola Kfora. Iz Peći je prebačen u Prizren, pa u Južnu Mitrovicu, gde ga je preuzela dr Milena Cvetković i transportovala do Raške odakle je helikopterom prebačen na VMA u Beogradu.

POVREDE Ranjeno još troje mladih, Foto A. Sahanić

U rasvetljavanju jednog od četiri najveća zločina od dolaska međunarodnih misija na KiM nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je Unmik ponudio.

IZ KOME SE PROBUDIO NA PREOBRAŽENjE

TE večeri pre 18 godina, procene lekara da ću preživeti bile su svega četiri odsto.

Usledio je niz operacija... Iz kome sam se probudio petog dana, na Preobraženje. Na lečenju sam bio sedam meseci i za to vreme imao šest operacija - rekao nam je Bogdan koji je po otpuštanju iz bolnice 2004, zbog bezbednosti ostao da živi u Beogradu gde je deceniju kasnije  zasnovao porodicu i ima ćerkice od šest i po i četiri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024