ŠTA JE OBELEŽILO DRUGI MANDAT BARAKA OBAME: Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na Jutjub kanalu KCNS

VN

17. 08. 2021. u 19:01

BARAK Husein Obama bio je 44. po redu predsednik Sjedinjenih Američkih Država, član Demokratske partije i, prethodno, senator iz Ilinoisa.

ШТА ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛО ДРУГИ МАНДАТ БАРАКА ОБАМЕ: Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на Jутјуб каналу КЦНС

Foto: EPA

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir za izuzetne napore da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među narodima kao i zbog rada na stvaranju sveta bez nuklearnog naoružanja i, do sada, jedini je afro-američki predsednik SAD.

-Obama je u drugi mandat ušao sa ciljem da na ondašnjem planu zaokruži svoj najvažniji legat, a to je uvođenje mogućnosti za opštezdravstveno osiguranje u SAD. Na spoljnopolitičkom planu bio je oprezniji i vratio se nekim svojim progresivističkim i dnevnim korenima koje je možda napustio u prvom mandatu da bi pokazao da su njegovi stavovi u pravoj meri neintervencionalistički i antiinternacionalistički - navodi Rajić.

Najveća zaostavština ovog predsednika je upravo razvijeno zdravstveno osiguranje, što je bilo vrlo rizično i skupo za ostvariti, a dovelo je do određenih podela u društvu. Na spoljnopolitičkom planu Rajić smatra da je za vreme Obamine kandidature Amerika izgubila svoj autoritet zbog njegovih procena zasnovanih na kratkoročnom modelu koji nije imao daljeg efekta.

Naredna predavanja Predraga Rajića nastaviće započeti ciklus posvećen politici i predsednićkim kandidatima Sjedinjenih Američkih Država, i biće posvećena doskorašnjem američkom predsedniku i jednom od najkontraverznijih, Donaldu Trampu.

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Drugi mandat Baraka Obame" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!