PREKO SAVČIĆA CILJAJU BEOGRAD: Sarajevski mediji generala koji je na poternici "poslali" u Srbiju

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 08. 2021. u 07:00

NESTANAK sa radara pravosudnih institucija BiH penzionisanog generala Milomira Savčića, kojem je 9. avgusta određen pritvor zbog izjava oko dešavanja u Srebrenici, a što mu je bilo zabranjeno jer se protiv njega vodi postupak pred Sudom BiH po optužnici za pomaganje ratnog zločina u pomenutoj varošici 1995, Sarajevo je prikazalo kao "bežanje" u Srbiju.

ПРЕКО САВЧИЋА ЦИЉАЈУ БЕОГРАД: Сарајевски медији генерала који је на потерници послали у Србију

Foto: S. Mišljenović

Brže-bolje sarajevski raznorazni portali, ali i dnevni listovi poput "Oslobođenja", napravili su scenario po kom se Savčić krije u Srbiji, što otvara put za nove pritiske na Beograd, kao što je nedavno bio slučaj sa nekadašnjom poslanicima SRS Vjericom Radetom i Petrom Jojićem čije izručenje Hagu se uporno traži.

Ipak, brzo je stigao hladan tuš za Sarajevo jer je naše Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da se penzionisani general i predsednik Boračke organizacije ne nalazi u Srbiji.

- Nakon obavljenih provera evidencija o ulasku u zemlju Uprave granične policije, utvrđeno je da Savčić nije ušao u Srbiju. Pozivamo medije iz BiH da ne iznose neproverene i netačne informacije koje služe kao podloga pojedincima da u svoje lične razmirice i obračune uvlače Srbiju - navedeno je u saopštenju MUP.

Politički lideri i predstavnici institucija RS saglasni su da je slučaj Savčić samo nastavak jednosmernog rada pravosuđa BiH, odnosno održavanja teorije da su Bošnjaci žrtve a Srbi zločinci. Otvaranjem lova iz Sarajeva na generala Savčića pređena je crvena linija i to Srpska neće mirno gledati, poruka je političara RS za "Novosti".

- General Savičić je primer preko kojeg Sarajevo želi da se obračuna sa Srbima, kako u Srbiji tako i Republici Srpskoj. Toliko su bili nestrpljivi u Sarajevu da Savčića lociraju u Beogradu, pa nisu čekali MUP Srbije da proveri informacije. Očigledno je sarajevski politički korpus preko plasiranih naslova da je general pobegao u Srbiju pokušao zaoštriti situaciju u regionu - pojašnjavaju iz institucija RS.

Kako bi opravdali neuspeh jer nisu uhvatili generala Savčića i strpali ga u zatvor i pre donošenja zvanične odluke o pritvoru, pljušte međusobne optužbe za ovaj neuspeh između Suda BiH i Tužilaštva. Tako je Tužilaštvo optužilo Sud da je sudska policija trebalo da drži zaključanog generala kad je došao na ročište o pritvoru sve dok se ne donese odluka. Iz Suda BiH pravdaju se da Tužilaštvo nije zatražilo pritvor za Savčića zbog opasnosti od bekstva, niti su Sudu dostavili dokaze da ukazuje na tu opasnost, pa zbog toga Savčić nije zadržan nakon ročišta.

Inače, na zahtev pravosudnih organa BiH međunarodna policijska agencije Interpol raspisala je međunarodnu poternicu za generalom, pošto ga sudska policija nije mogla pronaći na prijavljenoj adresi posle određivanja pritvora.

ULOŽENA ŽALBA NA PRITVOR

ADVOKAT Miodrag Stojanović potvrdio je "Novostima" da je uložio žalbu na rešenje Suda BiH kojim je određen pritvor njegovom branjeniku generalu Savčiću. On očekuje da će odluka biti doneta najkasnije do kraja iduće sedmice. Kaže da je uložio žalbu zbog bitnih povreda postupka i pogrešne primene materijalnog prava, ukazujući da nema kršenja mera:

- Pritvor je određen na osnovu izjava za televizije, gde je moj klijent kao predsednik Boračke organizacije rekao da se ne može složiti da je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 ljudi. Iz Suda BiH je, međutim, poručeno da mu je određen pritvor zbog kršenja mera zabrane javnog komentarisanja činjenica iz predmeta koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH.

DODIK: SEČA KNEZOVA

MILORAD Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da na Sud i Tužilaštvo BiH gleda kao na inkvizicijske organe, koji se kriju iza priče o pravdi i preko slučaja generala Savčića pokazuje na koji način misle da se odnose prema Srbima:

- To je savremena izvedba seče knezova, po uzoru na onu kada su Turci ušli u Srbiju i pobili sve viđenije ljude da bi obezglavili narod. Isto pokušavaju i ovde da urade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna