PREDLOG DA 28. JUL BUDE NOVI PRAZNIK: Skup povodom 140 godina srpsko-američkih odnosa

B. S.

28. 07. 2021. u 22:15

TRADICIJA od 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa obeležena je svečanim predstavljanjem posebnog izdanja "Dobrovoljačkog glasnika" pod imenom "Srbi i Amerikanci - 140 godina kasnije" u Domu Narodne skupštine Srbije.

ПРЕДЛОГ ДА 28. ЈУЛ БУДЕ НОВИ ПРАЗНИК: Скуп поводом 140 година српско-америчких односа

Foto B. Subašić

Skup su organizovali Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, koje je predstavljala ambasador dr LJiljana Nikšić i Poslanička grupa prijateljstva sa SAD, koju je zastupao njen predsednik Dragan Šormaz.

Na svečanosti su govorili Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, Entoni Godfri, ambasador SAD, Lazar Kosanović, potomak porodice Nikole Tesle, a pročitana je poruka Davida Vujića, poslednjeg od srpskih stručnjaka u NASA koji su učestvovali u programu "Apolo".

- Želimo da se 28. jul od danas obeležava kao Dan zastave prijateljstva Srbije i SAD u spomen na isti dan 1918, kada se po neređenju predsednika Vudroa Vilsona srpska zastava zavijorila na Beloj kući - rekla je dr LJiljana Nikšić.

- To je bio dan kada se u svim američkim crkvama molilo za Srbiju, čijoj se herojskoj borbi i žrtvama u Velikom ratu predsednik Vilson divio.

Foto B. Subašić

Dragan Šormaz je najavio da će grupa poslanika SNS već danas inicijitivu za novi praznik uvesti u zakonsku proceduru.

- Odnosi Srbije i SAD su tokom čitave zajedničke istorije, počivali na zajedničkim vrednostima. Bili smo saveznici u oba svetska rata, a i danas delimo istu viziju budućnosti Srbije. Državni sekretar Entoni Blinken dobro razume značaj bilateralnih odnosa i njihovu dugu istoriju i već je naglasio da su SAD posvećene stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, kako bi zemlje ovog regiona mogle da ostvare svoj puni potencijaln kao demokratske države slobode i prosperiteta - rekao je Godfri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)