VUČIĆ DANAS I SUTRA U SKOPLJU: Sastanci sa Ramom i Zevom- učestvovaće i na Ekonomskom forumu

Tanjug

28. 07. 2021. u 07:54

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Skoplju, gde će se sastati sa predsednicima vlada Severne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom "Mini Šengen".

ВУЧИЋ ДАНАС И СУТРА У СКОПЉУ: Састанци са Рамом и Зевом- учествоваће и на Економском форуму

Foto: AP

Vučić će tokom boravka u Skoplju sa premijerima Zaevom i Ramom učestvovati 29. jula na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Predsednik Srbije najavio je prošle sedmice da će na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "Mini Šengen" i da će biti potpisana tri sporazuma, kao i da će na graničnim prelazima u narednom periodu biti napravljene "brze trake" za brži prolaz ljudi iz regiona, kao što postoje posebne trake za ljude iz Evropske unije na ulazu u evropske zemlje.

- Radili smo na tri dokumenta i verujem da ćemo ih potpisati u Skoplju, to su važna dokumenta o trgovini, radnim dozvolama i u međusobnoj podršci u slučaju požara, poplava i drugih katastrofa, što je u interesu naših naroda - rekao je Vučić.

Forum se organizuje u okviru inicijative "Mini Šengen" koja podrazumeva dublju ekonomsku integraciju regiona, za sada tri države: Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Pristupanje inicijativi otvoreno je i za ostale privrede Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, kako je najavila Razvojna agencija Srbije, predstaviće političku i ekonomsku viziju integrisanog regiona.

Planirani su i poslovni susreti privrednika iz regiona nakon zvaničnog dela foruma.

Učestvovaće skoro 400 kompanija iz regiona. Najviše njih, više od 200, prijavilo se iz Srbije, zatim više od 100 iz Severne Makedonije, iz Albanije oko 40, iz BiH desetak i manji broj ili po jedna firma iz Austrije, Tajvana, Izraela, Poljske, Rumunije, Bugarske, Francuske i Grčke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu