SA TRI CILJA PUT BRISELA: Srpski tim na čelu sa Vučićem danas nastavlja dijalog između Beograda i Prištine

D. M.

15. 06. 2021. u 08:00

SRPSKA delegacija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, spremna je na sve provokacije koje prištinska strana planira da servira na današnjem nastavku dijaloga u Briselu i insistiraće na tri ključne stvari: nema razgovora o priznavanju lažne države, mora da se vrati priča o formiranju Zajednice srpskih opština i da se nastave dogovori o već otvorenim pitanjima nestalih, zaštite imovine naših građana i Crkve, bezbednosti Srba, slobodi kretanja.

СА ТРИ ЦИЉА ПУТ БРИСЕЛА: Српски тим на челу са Вучићем данас наставља дијалог између Београда и Приштине

Foto: Tanjug/Rade Prelić

A lista "podvala" koje u koferu u sedište EU nosi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je poduža. On već danima preti tužbom protiv Srbije za genocid i traži da na sastancima bude tretiran kao zvaničnik priznate države.

Prema nekim najavama, u njegovoj delegaciji biće i potpredsednica parlamenta u Prištini Saranda Bogujevci, koja bi na sastanku trebalo da otvori priču o napadu paravojne formacije "Škorpioni", koji je preživela u Podujevu 1999, kada je bila devojčica, a sve sa ciljem da se težište razgovora sa ZSO i ostalih pitanja, skrene u pravcu tužbe za navodni genocid Beograda nad kosovskim Albancima.

Predsednik Vučić poručio je uoči susreta u Briselu da je "svaki razgovor bolji od ispaljenog metka" i da će se, uprkos velikim pritiscima, boriti za Srbiju, da se sačuvaju mir i stabilnost.

I šef Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je u ponedeljak da su bombastične izjave prištinske strane uobičajene pred početak razgovora i da su to pokušaji da se tema dijaloga stavi u drugi plan.

- Srbija je pod pritiscima na različite načine, od sednice SB UN o Hagu, gde su nas optuživali za nesaradnju sa ovim sudom, do toga da EU ponovo neće otvoriti nijedno poglavlje u pregovorima sa našom zemljom. Predsednik Vučić pitao je zvaničnike EU kakve su konkretne perspektive Srbije i nije dobio odgovor. A da bilo ko kaže da Srbija ne sarađuje sa Hagom je besmisleno, jer je naša zemlja izručila više predsednika i generala.

On je upozorio i na sve učestalije pokušaje Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na KiM prisvoji kao "kosovsko", čime se, kako je rekao, na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ukazao je da je užasno teška situacija pred nastavak razgovora u Briselu, a da je cilj takve atmosfere, koju generiše Priština, da se potkopa dijalog i izvrši dodatni pritisak na Beograd i predsednika Vučića.

- Borićemo se snažno i hrabro, insistiraćemo na formiranju ZSO i na boljim odnosima, kako bi bila prevaziđena ova užasna atmosfera i srpski narod na KiM bio bezbedan i kako bismo se okrenuli budućnosti.

Petković je dodao da Kurti ima veliku podršku zapadnih sila i niko na Zapadu ne reaguje na njegove ucene, pretnje i provokacije, jer je tzv. Kosovo njihovo čedo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo