VUČIĆ PORUČIO VETERANIMA SA KOŠARA: Kada vas vidim dobijem dodatnu energiju da se još snažnije borim (FOTO)

Tanjug

14. 06. 2021. u 10:53

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ВЕТЕРАНИМА СА КОШАРА: Када вас видим добијем додатну енергију да се још снажније борим (ФОТО)

Foto: Instagram

Nakon polaganja venca, Vučić je porazgovarao sa veteranima bitke na Košarama, koji su takođe položili venac na spomenik, i zahvalio im se na svemu što su učinili za otadžbinu.

Dodao je da bi voleo da se oko Vidovdana ponovo vidi sa njima i da podrobno razgovaraju o svemu, kako bi videli šta još može da se uradi za njih, ali, kako je rekao, nešto što je realno, a ne ono što nije moguće.

- Ali, kada vas vidim dobijem dodatnu energiju da bar sa ono malo rizika se još snažnije borim za Srbiju - rekao je Vučić srpskim herojima.

Dodao je da bi voleo da se oko Vidovdana ponovo vidi sa njima i da podrobno razgovaraju o svemu, kako bi videli šta još može da se uradi za njih, ali, kako je rekao, nešto što je realno, a ne ono što nije moguće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Bitka na Košarama

Na današnji dan pre 22 godine završena je bitka na Košarama tokom koje su pripadnici vojske SR Jugoslavije 67 dana branili državnu granicu i sprečavali kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljavaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare.

Autor spomenika, vajar Miša Rogan, prikazao je čin herojstva oficira i vojnika koji su dali svoje živote braneći otadžbinu.

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu i naprave prodor ka Metohiji.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Linija fronta je stabilizovana, a borbe nisu jenjavale.

Borbe na Košarama su trajale do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost