NAKON SRAMNOG PISMA: Eparhija raško-prizrenska odgovorila Kurtiju

Novosti onlajn

27. 05. 2021. u 16:41

AKO prištinske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku Ustavnog suda Kosova o priznavanju manastirske imovine, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

НАКОН СРАМНОГ ПИСМА: Епархија рашко-призренска одговорила Куртију

Foto P. Milošević

Eparhija je to poručila povodom pisma koje je nedavno igumanu manastira Visoki Dečani, ocu Savi Janjiću, uputio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a u kojem mu je predočio „posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu“.

U saopštenju eparhije se podseća se da se odluka kosovskog Ustavnog suda već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika.

Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz vlade Kurtija javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira, navodi se u saopštenju.

- Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama - ističe Eparhija raško-prizrenska.

U ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno, zaključuje se u saopštenju eparhije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)