NEMAMO POVERENJE U PRIŠTINU: Iguman Sava Janjić o pokušajima Albanaca da otmu naše svetinje

Tanjug

23. 05. 2021. u 18:14

IGUMAN manastira Visoki Dečani Sava Janjić istakao je danas da Srpska pravoslavna crkva i kosovski Srbi nemaju poverenja da vlasti u Prištini mogu da zaštite srpske svetinje i baštinu na Kosovu i Metohiji, i podsetio da se i skrnavnjenje 150 pravoslavnih svetinja i stotine grobalja dogodilo tokom prisustva mirovnih snaga u pokrajini.

НЕМАМО ПОВЕРЕЊЕ У ПРИШТИНУ: Игуман Сава Јањић о покушајима Албанаца да отму наше светиње

Foto: Facebook/Sava Janjić/Printscreen

Janjić je u objavi na Tviteru ocenio da prištinske vlasti nemaju moralnog i profesionalnog kapaciteta da zaštite srpsko nasleđe, i citirao vladiku raško-prizrenskog Teodosija da one teže da prisvoje srpsko nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom.

On smatra da bi predaja baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu albanskim vlastima pre ili kasnije "rezultirala varvarskim scenama skrnavljenja koje su ekstremisti među kosovskim Albancima počinili tokom nereda 2004. godine".

Janjić je podsetio da je uništavanje srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i stotina pravoslavnih grobalja nastavljeno uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga.

- Uništavanje 150 srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu nastavljeno je uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga od kraja rata 1999. godine. Ekstremisti među kosovskim Albanacima takođe su opustošili stotine hrišćanskih pravoslavnih grobalja - podsetio je iguman manastira Visoki Dečani.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!