Подручје од Теслиног споменика до хидроцентрале из давне 1892. године на Нијагариним водопадима, која је направљена према патентима америчког научника српског порекла, убудуће ће се звати Никола Тесла Плаза.

За овај подухват заслужна је Српска школе "Никола Тесла“ из града Нијагара Фолс у канадској држави Онтарио и Канадски технички музеј "Тесла“ који су упутуили захтев комисији Нијагара Паркова и добили одобрење, преноси Serbian Times.

Ову вест са својим пријатељима у отаџбини и дијаспори на друштвеним мрежама поделила је Српска школа "Никола Тесла“, која наредне године слави десет година постојања и која се бори за очување српског језика, вере, културе и традиције, али и очувања лика и дела Николе Тесле.

"Након нашег првог захтева и званичног проглашења 10. јула за Дан Николе Тесле у граду Нијагари, чију прокламацију смо добили 2015. године, управо смо добили информацију да је и наш други захтев усвојен", обавестили су из Српске школе, преноси Блиц.

Како се наводи, идеја је да се читав простор од споменика Тесли до хидроцентрале Rankin Power Generation Station повеже у једну целину, односно да се као такво уцрта у све географске и туристичке карте, званично постави на веб страницу Нијагара Паркова и да буде део пропагандног материјала овог подручја.

Борислав Живковић из Српске школе "Никола Тесла" рекао је да ова више него лепа вест која долази пред наступајућу 2020. годину, у којој ће Српска школа "Никола Тесла“ прославити 10 година постојања и 10 година обележавања Дана Николе Тесле, још више обавезује да и даље наставе истим путем - путем очувања српског језика, вере, културе и традиције, односно очувања лика и дела Николе Тесле.

Прва хидроелектрична станица подигнута је на реци Нијагара 1881. године, а до једног од најважнијих тренутака у историји развоја струје дошло је 1896. када је постројење успело да транспортује електричну енергију чак нешто више од 40 километара даље, до Бафала. Велики део заслуга око подизања прве хидроцентрале која је производила наизменичну струју припада управо Николи Тесли.