Продужетак обуставе летова за Кину због епидемије корона вируса може да среже приходе глобалних авио-превозника до 5,0 милијарди долара у првом тромесечју, процењује Међународна организација за цивилно ваздухопловство (ИЦАО).


Најмање 70 авио-компанија отказало је све међународне летове за Кину и из ње, а још 50 других је смањило операције у тој земљи јер се епидемија и даље шири, наводи агенција у недавном извештају, а преноси Раша тудеј.


Тако су, уместо планираног повећања путничких капацитета, компаније забележиле огроман пад промета путника, који се креће од 16,4 до 19,6 милиона путника у односу на њихове раније пројекције.


"Ове цифре одговарају потенцијалном смањењу бруто оперативних прихода авио-компаније широм света у износу од 4,0 до 5,0 милијарди долара", саопштила је агенција са седиштем у Монтреалу.


Додаје се да би Цовид-19, како гласи нови назив за корона вирус, могао да нанесе авио-индустрији још веће штете него тешки акутни респираторни синдром (САРС), који је ваздухопловне превознике коштао 7,0 милијарди долара у периоду 2002-2003, због великог отказаних летова.


Само Јапан може да изгуби 1,29 милијарди долара прихода од туризма због смањења броја кинеских путника у авио-саобраћају, предвиђа ИЦАО. Велику штету ће претрпети и Тајланд, који ће вероватно изгубити 1,15 милијарди долара.


Вијетнамски национални авио-превозник "Вијетнам Ерлајнс" саопштио је у четвртак да губи до 10,8 милиона долара недељно, а раније ове недеље, компанија "Ел Ал Израел Ерлајнс" је објавила да очекује пад прихода од 30 милиона долара у првом кварталу и да се нада да ће губитке делимично надокнадити смањењем оперативних трошкова.


С друге стране, руска влада је саопштила да је тешко израчунати све губитке које до сада имају домаће авио-компаније. Заменик руског министра за саобраћај Александар Јурчик изјавио је да домаћи авио-превозници могу да добију одштету у укупном износу 1,6 милијарди рубаља (25,2 милиона долара), али да разговори о том питању још увек трају.


Број заражених вирусом који је сличан грипу порастао је у последњих неколико недеља на скоро 65.000 случајева, док се број умрлих попео данас на близу 1.400 људи.


Епидемија је снажно погодила домаће и међународне компаније, јер је Кина витални део глобалног ланца снабдевања.