Hrvatska odbila čak 70 odsto zahteva za ulazak u zemlju iz Srbije: Tamo možete samo ako vam neko umre, ili...

Tanjug

nedelja, 21. 06. 2020. u 16:56

Хрватска одбила чак 70 одсто захтева за улазак у земљу из Србије: Тамо можете само ако вам неко умре, или...

Foto Uprava carina

Najveći broj upita za ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja, među kojima su BiH i Srbija, rešava se negativno, otprilike 70 odsto zahteva
Najveći broj upita za ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja, među kojima su BiH i Srbija, rešava se negativno, otprilike 70 odsto zahteva, rekao je danas šef Nacionalnog štaba civilne zaštite I ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

U odnosu na prethodnu sedmicu, zaključno sa današnjim danom je zabeleženo 40 odsto ulazaka manje iz BiH i oko 20 odsto manje iz Srbije, rekao je Božinović.

On je na konferenciji za novinare podsetio da je Hrvatska za samo 10 država EU otvorila granicu i građani tih zemalja nisu obavezni da navode svrhu ulaska.

To, međutim, dodao je, ne važi za susedne zemlje koje nisu članice EU.

"Građani tih zemalja moraju da dokazuju da postoji neodložna lična potreba (npr. smrt u porodci, lečenje) ili ako su u pitanju neodložni poslovni sastanci. To su bili uslovi i ranije, ali ako bi neko najavio da ima važan poslovni sastanak, bio bi propušten. Sad se traži potvrda i procena da je sastanak neodložan", rekao je Božinović, preneli su hrvatski mediji.

S obzirom na situaciju u susednim zemljama, faza "nove normalnosti" je faza suživota s virusom, kazao je i zaključio: "Uz zaštitu kritičnih segmenata i infrastrukture radimo sve kako bi privredne aktivnosti bile nastavljene".

Komentari (2)

КИР СРБИН

24.06.2020. 16:36

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - "пријатељу" ви сте заражени већ два века, а ми никако да вас одбијемо но навалили код вас ко мутав на цицвару