Mitropolit Amfilohije posle poziva da se javi u policiju, jer je služio opelo: Neka me hapse, odavno su u ratu s Bogom

NovostiOnline/V.K.

23. 04. 2020. u 16:14

Poručujem nalogodavcima poziva za saslušanje da im se neću odazvati jer imam svoje obaveze

Митрополит Амфилохије после позива да се јави у полицију, јер је служио опело: Нека ме хапсе, одавно су у рату с Богом

Foto D. Milovanović

ZBOG prisustva sahrani istaknutog istoričara Vlada Jovićevića, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću crnogorska policija je uručila poziv da se, pod pretnjom hapšenja, jave Tužilaštvu u Podgorici. Oni se sumnjiče da su navodno prekršili mere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono telo za borbu protiv zaraznih bolesti u vreme pandemije virusa korona.

- Ne mogu da se odazovem do ponedeljka, jer imam svoje obaveze. Ako hoće da me saslušaju kao mitropolita crnogorsko-primorskog onda to jedino mogu da urade, ne u Podgorici, nego na Cetinju. Razlog pozivanja - priča je za sebe. Na sahrani nikog nije bilo osim Jovićevićeva tri sina, supruge, kaluđera, ambasadora Srbije Vladimira Božovića i Andrije Mandića. Svi smo bili na propisnom odstojanju - kaže, za "Novosti", mitropolit Amfilohije.

Na pitanje, kako će se ponašati u slučaju da zbog neodazivanja pozivu bude stražarno saslušan, odgovara:

- Što se mene tiče, neka me hapse! Ako je moj prethodnik mitropolit Joanikije ubijen sa sveštenstvom, ako je mitropolit Arsenije osuđen na 11 godina zatvora i to za mnogo manje krivice od one koju meni danas pripisuju, onda bih ja u ono vreme sigurno bio streljan ili makar doživotno osuđen. Vlast može da radi šta hoće i kako hoće. Ja sam mitropolit Crne Gore, one mitropolije koja je rodila izvornu, petrovićku Crnu Goru. Svojim bezakonjem režim ne samo što sebe bruka pred međunarodnom zajednicom, nego i Crnu Goru.

Vladika Amfilohije kaže da njegovo prisustvo sahrani istoričara Vlada Jovićevića - nije bilo upitno.

- Pokojni Jovićević bio jedan od najuglednijih ličnosti u našoj Crkvi, eminentni naučnik, a vodio je Eparhijski upravni odbor kad sam početkom devedesetih došao u Crnu Goru za mitropolita. Bio je predsednik Crkvene opštine u Rijeci Crnojevića i blagodareći njemu obnovljena je Crkva Svetog Nikole, kao i Hram Svetog Atanasija, kao i kuća Svetog Petra Cetinjskog. NJegova želja je bila da mu dođem na sahranu, što nisam mogao da odbijem - kaže mitropolit.

Na pitanje kako ocenjuje da su u vreme pandemije pritisci na crkvene velikodstojnike, sveštenstvo i verni narod veoma izraženi od strane vlasti, vladika ističe da je na delu - pandemija bezakonja:

- Ona spram Crkve traje već 70 godina. Jedno vreme su je zaustavili, da bi je isti ti danas nastavili i spojili je sa koronom. Režim me optužuje da sam protiv Crne Gore. Vlast nije država, kao što ni ja nisam Crkva. Nije baš jednostavno ratovati protiv Boga, a oni su mu objavili rat! Kao i Crkvi koja je stvorila nezavisnu Crnu Goru - podseća mitropolit Amfilohije.

Vest o pozivu za saslušanje pod pretnjom hapšenja saopštena je na sednici parlamenta. Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je rekao da je tim na čelu sa Milutinom Simovićem, potpredsednikom Vlade Crne Gore i predsednikom Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv zaraznih bolesti "izveo sramnu akciju protiv srpskog naroda u Crnoj Gori preteći mitropolitu Amfilohiju i Andriji Mandiću".

- Ovakvo iživljavanje nad našim predstavnicima nećemo dozvoliti - poručio je Andrija Jovićević, sin pokojnog Vlada i nekadašnji ministar policije Crne Gore.


REŽIM OPET PRAVI PREDSTAVU

NA putu ka Tužilaštvu u Podgorici "Novosti" su kontaktirale sa liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, koji nam je kratko rekao da je bio na sahrani Vlada Jovićevića, i da niko nije prekršio vanredne mere koje je uvela Vlada Crne Gore povodom pandemije.

- Očigledno da i u ovom slučaju režim ponovo pravi predstavu - kratko je rekao Mandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Р.Српска

23.04.2020. 18:59

Стоп терору над Српском Православном црквом, нашим народом и свештенсто. Пустите честитог Амфилохија да слижи Богу и благосиља народ!!!!!

Virak

23.04.2020. 19:49

Gospod Bog naš Vam pomogao !!! Samo nastavite biti to sto jeste...u mislima i srcu smo sa Vama !!!

КИР СРБИН

24.04.2020. 15:23

СРПСКИ КОМЕНТАР НЕМОЖЕ, а монтенигерско-комуњарски и усташки може??????

PG-CG

24.04.2020. 15:51

Maxmen@, nisi u pravu, jer je Milu Đukanoviću nedostaju još tri i po godine da dostigne Josipa Broza po godinama vladavine tj. trajanja diktature... Đukanović je došao na vlast u januaru 1989. godine (prije 31,5 godinu), a Broz je vladao 35 godina... No, dobro, tu je negdje... Pozdrav!