U Crnoj Gori iz litije u litiju rađaju se njihovi junaci. U nedelju je to bez sumnje bio, a verovatno i do kraja ''procesa litija'' starina iz Brezojevica kod Plava Novak Marković (99).

-Došao sam i dolaziću dokle to god bude potrebno mojoj crkvi i mom narodu. Tu sam sa sinovima. Pod barjakom su i moj unuk i unuka. Jedan unuk je i sveštenik, pričao je reporterima Novosti Novak dok je pripremao staru crnogorsku trobojku.

-U crkvu sam uveden prvi put u petoj godini. Od tada sam postao njen zauvek. Samo ove crkve naše. Srpske pravoslavne. Ostale ne postoje. Uzalud zakoni koji se donose upereni prptiv Crkv, vere i naroda. Ovaj narod je crkva. Jedina priznata od Bog i Vaseljenskog patrijarha. Ne ojim se ničega. Ni komunista se nisam bojao. U crkvu sam uvek išao. Zvonio sam ja uvek u njihovo vreme, pričao nam je starina Novak, dok mu ej u zagrljaj hitao junak litija iz Velike Gojko Jokić (72).

Posle bratskog zagrljaja i celivanja poveli su litiju. Prema Andrijevici, a za njima staro i mlado. Narod brani Crkvu svoju ...