Meštani Adrovica koji su u ponedeljak jutro blokirali radove na iskopu kanala na granici Srbije i Crne Gore razišli su se nakon što su postigli dogovor sa pograničnom policijom da im se ostavi prolaz jezecerta sa kojeg se snabdevaju vodom.

Dvadesetak kuća snabdeva se vodom iz ovog jezera posebno leti, a to je, kako su rekli od životne važnosti jer je ovo bezvodan kraj.

-Dogovoreno je da na prvom kanalu koji je iskopan ispod nekadašnje škole u Adrovcima ostavi se prolaz i put koji vodi do jedne lokve i jezerceta sa kojim se, snabdevaju vodom posebno tokom leta. Ovo je bezvodan kraj a ta lokva nikad nije presušila, rekao je jedan od meštana Adrovica koji je u ponedeljak jutro bio u grupi koja je blokirala radove, a koji je želeo da ostane anoniman.

Pročitajte još - Narod blokirao mašine koje kopaju kanal na granici sa Srbijom: Drama kod Pljevalja

- Ja imam cisternu od 2500 litara i to mi je jedini način da se snabdevam vodom tokom leta, jer je ovo bezvodan kraj, a ta lokva nikad nije presušila, rekao je on.

Kako je objasnio na drugom rovu, koji se nalazi stotinjak metara dalje, a koji je iskopan na samom delu granice, biti ostavljen prolaz sa rampom.

- Na tom delu, postojaće prolaz sa rampom, koja će se zaključavati. Da bi došli do imanja koja se nalaze u Srbiji moraće da traže ključ na pomenutoj rampi - kazao je ovaj meštanin Adrovica dodajući da im je obećano da će narednih dana pokušati da saniraju oštećeno crevo za vodu.

Iz pogranične policije objašnjeno je da je ranije sa Srbijom, a pod pokroviteljstvom EU dogovoreno zaprečavanje nelegalnih prelaza na tom delu granice. Pogranična policija je meštanima Adrovica najavila da će se slična zaprečavanja raditi i na drugim delovima granice.

- Takva zaprečavanja granice, koja će da spreče nelegalan prolaz, postoje već u pljevaljskoj Bukovici, a njih će biti još i na granici prema Srbiji, rekli su meštani Adrovica.

Na pitanje zašto ne postoji tabla koja ukazuje na radove objašnjeno im je da je ta tabla prema zakonu nije obavezna u pograničnom području.

Prema tvrdnjama meštana, na tom delu nije bilo šverca već da je postojeći put, koji je u lošem stanju, vodio samo do njihovih imanja koja se nalaze u Srbiji i da nije bilo potrebno da kopaju tolike kanale.

Takođe, na pitanje upućeno Pograničnoj policiji “zašto su toliko duboki kanali”, oni su odgovorili da se sve radi prema projektu koji oni nisu videli.