Slovenački premijer podneo ostavku

Novosti online/J. Kerbler

27. 01. 2020. u 11:33

Словеначки премијер поднео оставку

Julien-Warnand-Pool

Podneo je ostavku sa obrazloženjem da manjinska vlada na čijem je čelu ne može da provede neophodne reforme

LjUBLjANA - Od stalnog dopisnika

Slovenački premijer Marjan Šarec podneo je ostavku sa obrazloženjem da manjinska vlada na čijem je čelu ne može da provede neophodne reforme. Drama u političkom životu Sloveije počela je ostavkom ministra finansija Andreja Bertoncelja jer se nije slagao sa Šarecom oko predloženog zakona o ukidanju dopusnog zdravstvenog osiguranja. Nakon toga je Šarec iznenada odlučio da se povuče i predložio raspisivanje vanrednih izbora nakon kojih bi, ako pobedi, nastavio sa reformama.

”Svestan sam političke kuhinje koja se sada sprema, ali mislim da su vanredni izbori najbolje rešenje”, rekao je Šarec nakon što je ostavku uputio parlamentu. Sve se to događa u trenutku kada slovenačka desnica koju vodi Janez Janša sve više jača i ima poverenje birača, pa je pitanje ko bi uopšte pobedio na izborima.

Pročitajte još - OD KOMIČARA DO PREMIJERA: Na čelu slovenačke vlade Marjan Šarec

Šarecov kratki premijerski mandat pun je kontroverzi, jer se levica koju vodi Luka Mesec nije previše trudila dati mu podršku. Šarec je trako morao da traži pomoć od desnice, pre sv ega Zmage Jelinčoča, što je izazvalo buru nezadovoljstva kod njegovih pristaša. Kada je na dnevni red došao zakon o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja o kojem se u Sloveniji govori poslednjih petnaest godina stranke nikako nisu mogle da postignu dogovor, a Šarec je ocenio da više ne može tako oslabljen voditi vladu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije