LjUBLjANA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Po redu 13. slovenačka vlada sa novim, dosad najmlađim premijerom, inače nekadašnjim komičarem i popularnim imitatorom političara, Marjanom Šarecom (41), izabrana 13. septembra kao prva manjinska vlada, može opstati samo uz podršku krajnje levice. Upozorenja desnog centra je da "deželi" sledi sudbina Venecuele:

- Nikada se to neće dogoditi - poručuje premijer Šarec, od koga Slovenci mnogo očekuju, iako u politici ima samo iskustvo gradonačelnika.

Pročitajte još: Bivši komičar korak do premijerske fotelje

Njegov prethodnik, Miro Cerar, u čijem mandatu su ekonomski pokazatelji bili više nego dobri, sada je šef diplomatije. Pobednik nedavnih izbora Janez Janša kaže:

- Šarec, izražavam vam žaljenje, svaki dan vaše vlade predstavlja izgubljeno vreme za Sloveniju - rekao je Janša, koji tvrdi da je Šareca na vlast doveo lobi koji je omogućio da Iran u Sloveniji "opere" milijardu evra, kao i zdravstveni lobi.

Krhka koalicija šest stranaka koju predvodi Šarec, uz podršku Levice, biće bez sumnje svakog dana predmet brojnih kritika, a Luka Mesec, mladi levičar sa "opasnim" idejama za konzervativne stranke traži da se odmah pokrenu brojni projekti, od podizanja minimalne plate i penzija, do preispitivanja svake privatizacije.

Pročitajte još: Bivši komičar u trci za premijera Slovenije

Prva sednica nove vlade održana je noću, a tehnički deo u vladi preuzeo je Stojan Tramte, koji je vodio i kancelariju bivšeg predsednika Danila Tirka i ponudio ostavku kada je za potrebe šefa države platio najam aviona za put u BiH od 89.000 evra.

Ipak, najveće iznenađenje je angažman Damira Črnčeca kao sekretara za državnu bezbednost. Reč je o nekadašnjem prvom obaveštajcu Janeza Janše. Da su u politici neki večni, pokazuje imenovanje Karla Erjavca, dosadašnjeg ministra spoljnih poslova za ministra odbrane. Među novim ministarkama je i bivša premijerka Alenka Bratušek.