VERNICI koji se krste levom rukom, ekscentrični ofarbani telohranitelj, “verske službe” po stanovima i pod otvorenim nebom, kockanje i modne revije. Ovo su samo neke stvari po kojima se “proslavila” Crnogorska pravoslavna crkva sa raspopom Mirašem Dedeićem na čelu.

Ova nevladina organizacija je pored agresivnog stava i pretnji vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori poznata i po velikom broju ispada koji definitivno ne priliče pravim sveštenim licima.

Pročitajte još: "Nije ovo srpsko leglo no junački Montenegro": Crnogorski nacionalisti se okupili na Cetinju da protestuju protiv litije vernika SPC (FOTO/VIDEO)

Jedan od razloga što podržavaju sporni Zakon o slobodi veroispovesti kojim država preti otimanjem imovine SPC je sigurno i nedostatak sopstvenih svetinja ili uopšte nekretnina u kojima bi vršili službe.

Jedini objekat koji tzv. CPC ima nalazi se na Cetinju, na privatnom imanju. "Službe" obavljaju gde stignu, uglavnom pod otvorenim nebom ili kada "ulete" u neku seosku crkvu. Miraš i njegova družina traže od države da im se vrati "oteta crkvena imovina od strane okupacione SPC".

Pročitajte još: Sraman potez režimskog novinara: Pustahija javno pozvao premijera da se NASILNO OBRAČUNA sa narodom i litijama u Crnoj Gori

Umesto u crkvi sledbenici CPC se Kotoru okupljaju u jednoj kući, gde je napravljen improvizovani oltar. Kako je reporter "Novosti" primetio na licu mesta, tamo se čak i letos, u jeku sezone, okupljao jako mali broj građana.

"Hram" u Kotoru Foto: M. Popović


Najpoznatija Dedeićeva fotografija je definitivno ona na kojoj je pored izvesnog Žorža Bulatovića (68), njegove “rajske ptice”, kako ga zovu saborci u Crnoj Gori. U pitanju je samozvani umetnik koji obožava da privlači pažnju šarenom odećom i farbanjem brade u razne boje. Živi u Švajcarskoj, a priča se da je penzionisani monter ili mašinista, koji zarađuje kao krojač.

Žorž Bulatović Foto: Twitter


Gazi sedmu deceniju života i, kako su nam rekli njegovi poznavaoci, poginuće, ako zatreba za Crnu Goru, ali "ne srpsku".

- Država opet kapitulira pred šačicom ekstremista. Nema sreće dok predsednik Milo opet ne uzme stvar u svoje ruke, kao u maju 2006. godine. Džaba se radujete posrbice, nikad više 1918! - jedna je od Bulatovićevih izjava.

Dedeić je inače, ako je sudeći po snimcima i fotografijama veliki ljubitelj kocke i ženske mode. Prošlog leta je uslikan je kako u svešteničkoj odori izlazi iz kockarnice “Splendid” u Bečićima, dok se kasnije pojavio snimak raspopa kako sa velikom pažnjom prati menekenke iz prvog reda.

Foto: Instagram
Miraš postavlja nove standarde za sveštena lica ne samo ljubavlju prema kocki i ženama, već i nasilju. Dokaz toga je snimak iz 2015. u Kotoru kada je dva puta u lice udario staricu koja se usudila da mu stane na put.
Najnoviji poduhvat vođe tzv. CPC bio je organizacija plivanja za “Časni krst” na Slanom jezeru kod Nikšića. Na poziv se odazvao jedan kandidat, a malobrojne Miraševe pristalice su se pokupile i otišle za Cetinje.

Miraševi sledbenici su verni odraz svog vođe, pa se tako pojavila fotografija jednog id njih kako se krsti levom rukom kraj samozvanog mitrpolita. U komentarima na društvenim mrežama neki su pokušavali da ga odbrane rečima da možda nema desnu ruku, ali se ispostavilo da to nije slučaj.

Vernik se krsti levom rukom Foto: Instagram


Sveštenici samozvane CPC takođe su izazvali podsmeh na društvenim mrežama kada je početkom godine objavljen snimak u kom crnogorska zastava smeta jednom od njih. Iznervirani pop na koga se obrušilo državno obeležje u jednom trenutku je rekao: „Maknite mi tu zastavu“.