Emir Kusturica o protestima protiv otimanja srpskih svetinja u Crnoj Gori: Ima Boga

NovostiOnline

06. 01. 2020. u 12:01

Емир Кустурица о протестима против отимања српских светиња у Црној Гори: Има Бога
Eksplozija osećanja sa crnogorskih planina, iz gradskih nebodera, stanova, prigradskih kuća, spustila se na ulice, a Crna Gora je pretvorena u pozornicu najvećih hrišćanskih litija
Proslavljeni reditelj Emir Kusturica izneo je svoj stav o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori. Njegovo pismo koje je objavljeno na portalu "Iskra" prenosimo u celosti:

- Ljudska emocija je čudesna munja, a postaje još čudnija kada se utopi u mističnu masu! Eksplozija osećanja sa crnogorskih planina, iz gradskih nebodera, stanova, prigradskih kuća, spustila se na ulice, a Crna Gora je pretvorena u pozornicu najvećih hrišćanskih litija koje su do sada viđene. Desilo se ono čega su se globalisti najviše pribojavali, i to u vreme kada u svetu već uveliko traje sukob civilizacija koje je istoričar Hantington predvidio još devedesetih. On je tada napisao da globalizam neće biti u stanju da univerzalne zapadne vrednosti primeni na čitav svet, da zapadna Evropa neće više postojati, biće judeohrišćanska Amerika, između ostalih, budizam, islam, naveo je da još i pravoslavni hrišćani ostaju civilizacija za sebe. Sigurno je da za jugoistočnu Evropu nije moguće preniti svetske dijagnoze, ali simptomi za takvu tvrdnju su vidljivi.

Čudo se desilo u Crnoj Gori. Čega je to sve zbir? Da li je u donošenju Zakona o veroispovesti bilo presudno slabo poznavanje korena vlastite kulture, nedostatak intuicije, puko izvršavanje naredbe ili arogancija! Ko je mogao da poveruje da će crkva i njeni vernici koji su već 800 godina na svome pristati da im neko ukrade mit i da to neće izazvati gnev?! Ili je Vojna alijansa planirala Oluju, poput one u Hrvatskoj? Videćemo! Neko je ignorisao staru istinu da u istoriji dođe vreme kada narodu vera postaje važnija od hleba, kada se u ljudima probude magnetne oluje pripadnosti, kada strahove strpaju pod kućni prag, pa zajedno, objedinjeni verom to osećanje pretvaraju u slobodu!

Mistična masa trpi svašta, a njeno buđenje dugo traje. U slučaju Crne Gore postoji čitavo knjigovodstvo primena globalističkog recepta na stanovništvo koje se nije opiralo zapadnim vrednostima, ali je pravoslavlje postalo kamen spoticanja vojnoj strategiji Drang nach Osten (prodor na Istok). Na tom putu nisu sporne primene nama nedostajućih sastojaka zapadne discipline, poštovanja sekularne hijerarhije i čega još sve ne, ali se, kako je nedavno istakao američki general Frenklin Ben Hodžis, pravoslavlje pokazalo kao prepreka. Čemu? Civilizaciji sigurno nije, jer bez Bizanta i Justinijana, nema ni Rimskog prava, bez Konstantinopoljskih građevina, nema ni uzora za italijanske renesansne gradove. Dakle, nije reč o problemu civilizacijske prirode, pa po tome ne bi trebalo da postoji problem ni sa zapadnim hrišćanstvom. Mnogo manje nego što se u prvi mah čini! Još manje nego što je istočno hrišćanstvo trpelo od zapadne crkve u najcrnje doba velikih sukoba.


U vreme kada je globalizacija konformizovala svet i kada je umesto da neguje kulturne različitosti, kako je u početku obećano, malim narodima uspela da nametne tek seksualne raznolikosti, lista srpskih kulturoloških gubitaka u Crnoj Gori se povećavala. Narod ove dramatične zemlje od davnina praktikuje da u božićne praznike i svadbe ispali više bojevih metaka nego vojske u velikim ofanzivama. Kada je na dnevni red 2006. godine došlo odvajanje Crne Gore od Srbije i Crne Gore, nije opalila nijedna puška. I neka nije. Bila je to veština Mila Đukanovića, ali i pristanak važnih predstavnika srpske vere. Bio je to izbor sekularnih Srba koji su se prilagodili državnosti koja je već jednom postojala. Svi su poverovali da tako mora biti i da njihova kultura može biti sačuvana. Onda se promenilo sve.

Ogromne investicije, crno-beli novac je stizao, ljubav sa Rusima, pa neprijateljstvo prema njima. Uglavnom, ulepšani su gradovi, putevi, mostovi, i na kraju je stigao NATO, ali i zakoni koji su promenili srpski jezik u „maternji“, latinica je zamenila ćirilicu, istorijske knjige su ponovo napisane crnogorskim jezikom, ali i uveliko promenjenom faktografijom.

Sve je to prošlo uz magičnu moć kapitala i šansama koje su svi prigrabili namj]eravajući da ne budu samo pekari, inženjeri, doktori, zubari nego i bogati stanovnici Crne Gore. Samo što je u to kolo sreće upala velika manjina. Gde su ovi što im nije pošlo za rukom da uđu u priželjkivanu klasu? To je spomenuta mistična masa koja je u sekularnoj formi već šetala Crnom Gorom. Ova sada nosi ikone i njen nastanak je u korjenu osjećanja koja su je izvela na pozornicu. Neizmerivo je područje emocija koje, još uvijek, ne mogu da kontrolišu analitičari, kompjuteri, bankari i državni činovnici, policajci, sjecikese i marketinški stratezi i, što je najčudnije, tu prestaje da igra ulogu novac kao najveći socijalni motiv današnjice. Ima Boga!


Kada je u nizu pokušaja da se ponize Srbi u Crnoj Gori, posle svega, u skupštini, pod bizarnim okolnostima prošao Zakon koji nagoveštava nacionalizaciju pravoslavnih bogomolja i crkvene metohije, pravoslavni svet je shvatio da ne može da opstane bez onoga u šta vjeruje da mu je najvažnije. Sve je posle hapšenja poslanika DF-a izgledalo kao da su brkatog mačka saterali u čošak, sveštena lica kao tužni gavrani su zahtvali razgovore. Najednom, na ulicama kao da je neko posredovao filmskim trikom, umesto brkatog kućnog ljubimca ugledali smo društvenu zver koja krivuda gradovima.

Revolt pravoslavnih Srba u Crnoj Gori je uticao na Beograd sigurno u jednoj stvari. U matici srpske kulture, teško da će u budućnosti biti izgovorena rečenica koju je rekao predsednik SANU Vladimir Kostić: „Jedina politička mudrost je na koji način, sa nekim elementima dostojanstva napustiti Kosovo.” Posle litija u Crnoj Gori, izvesno je da će se o dostojanstvu Kosova i Metohije govoriti na drugi način i da će se u bliskoj budućnosti stara nova vlast, ako pomisli da prizna Kosovo, sudariti sa još većim nezadovoljstvom građana od ovog koje traje u Crnoj Gori!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (48)

goran andric

06.01.2020. 12:54

Tipicno Kusturicki. Pravo u metu. Poruka za opstanak Crne Gore , a potom i KiMBravo Emire!!!

Miladin Brkić

06.01.2020. 16:40

@goran andric - Bravo Kusturice, spasavaš naše svetinje i na Kosovu. Nek te Bog bagradi.

Zoran Vukovic

06.01.2020. 13:21

Hvala ti brate Emire! Hvala ti na tako pronicljivom otkrivanju suštine i pravovremenoj poruci i upozorenju. Blagoslovene su reči tvoje...

ariton

06.01.2020. 13:54

Emire legendo,kada ce sloveni biti opet zajedno a ne protiv sebe? svi se germani pomirise i okupise. Mi sloveni jos uvek kao ludaci kidisemo jedan protiv drugoga.Pomozi slovenima,pisi i putuj. nemamo mudrijeg od tebe,bog ti dao srecu i zdravlja.

Душењка

06.01.2020. 14:07

Волимо те Кустурице јер си рекао праву истину. Браво

Srba S.

06.01.2020. 15:16

Redovno čitam sve njegove tekstove, slušam govore, ali ovaj put je nadmašio sâm sebe...Mnogi Srbi danas nisu u stanju čak da pročitaju ovaj tekst. Svaka čast g.Kusturice, kapa dole...

Schareni

06.01.2020. 15:47

Mnogo pouchan dubokog smisla text emotivan da se chita. Hvala ti puno brate Emire na ovom i drugim textovima. Dajesh perspective na zivot i otvarash ljudima vrata da sagledaju sebe i druge. A imash talenat da pishes tako da te vecina razume. Pomaze bog

Jovan

06.01.2020. 17:59

@Schareni - Пишите ћирилицом, она има сва потребна слова да се лепо и јасно изразите. Христос васкрсе!

Миро Марковић

06.01.2020. 18:57

@Schareni - Јоване, брате, ћирлица је лажна реч. Србска азбука је србица, јер грчки калуђер Ћирило нема никакве везе са србским писмом. Србица је постојала неколико хиљада година пре Христа, а Ћирило се појавио теку деветом веку. Друго, у време божићних празника, каже се "Христос се роди", а за време васкршњих празника се каже "Христос васкрсе!". Хвала на пажњи!

Svetski dragulj

06.01.2020. 15:48

Zašto Sarajevo nema niti će imati ovakvih genijalaca.Pa ,sve su ih u koloni ,da ih ne nabrajamo, oterali kao neposlušne i nepodobne .

SM

06.01.2020. 16:12

Lep tekst.Dace Bog da je sve ovako kako Kusturica kaze.No meni se cini da je Srbstvo razgradjeno.Jer ako SANU preko svog predsednika kaze ono sto je citirano i takav i dalje vodi SANU onda smo mi na stranputici.Vole bi da se varam.

gedža

06.01.2020. 18:08

Hvala ti Emire. Piši...stvaraj...jer sve to ostaje kao trag naše kulture i identiteta. Ostaje kao trag za naraštaje koji će da dođu i saznaju o tebi, o nama a tako i sebi samima. Njegoš reče "Ko na brdu ak i malo stoji, bolje vidi no onaj pod brdom". Na divnom je mestu Drvengrad Emire, na mnogo visočijem brdu nego što se čini.

bager

06.01.2020. 18:25

Moze li Milo i trenutna vlast da dokazu da su crkve njihove dasu oni davali novac za gradnju i odrzavanje istih,neka pokazu papire i racune

OFK

06.01.2020. 18:41

Ne bi me začudilo da Crnogorci opet postanu veliki Srbi ako im to odgovara i od toga imaju koristi. Veliki Srbi, pa Rusofili, pa Jugosloveni, pa najveći komunisti, pa opet Velikosrbi, pa Rusofili, pa Evropejci, Natovci i sad opet Srbi. Sačuvaj Bože.

Taxista

06.01.2020. 18:47

Suviše je šta dodati na ovako mudre i ineligentne reći Kusturice. Mogu samo reći da mu je sve na mestu.

Миро Марковић

06.01.2020. 18:48

У пресудним тренутцима србске нације, њени умови морају да проговоре, јер већина Срба је још увек под хипнозом комровачке школе и комуњарске диктаруре. Речи племенитог Кустирице су као мелем на рану србске душе, која је крварила још од када су безбожни комунисти незаконито преотели власт у Југославији. Они су сами себе уништили па ће тако и ученици кумровачке школе да изчезну са ових простора, јер су они само прекречени комунисти. Народ их је препознао и зборно устао против њих.

Faruk mujic

06.01.2020. 18:52

Imate previse slobodnog vremena gospodine Kusturica da bi mogli da napisete ovu litaniju. ČUDNO I CUDESNO nije isto. Ostalo nije vredno pomena.

Dragi Faruce

06.01.2020. 22:25

@Faruk mujic - Ja vam iskreno zelim, narocito na danasnji sveti Badnji Dan, da nadjete hrabrost koju je Kusta nasao i da se vratite vjeri svojih predaka. Jedino tako cete naci mir i ispunjenje koje trazite. Zlobnim i tendencioznim komentarima necete. Hristos se rodi, brate Faruce!

rade

07.01.2020. 15:45

@Faruk mujic - E moj Farko,mrznja nikom nije donijela nista dobro a kamoli dusevni mir sto tebi ocito nedostaje.Zato ako nesto mrzis nemoj to da citas a pogotovo nemoj da komentarises lakse ces da spavas i nadjes svoj mir

Ljiljana Kuzjak

06.01.2020. 18:53

Naravno da ima. Neka te cuva od svakog zla! Ovde na zemlji to si ti! Tragovi ti odisu covjestvom!

Milijana popovic

06.01.2020. 20:31

Ovskvi nam trebsju. Pmetni , mudri i veliki. Svaka mu cast. Kapa dolje.

Knjaz

07.01.2020. 16:59

Ništa od toga, Emire, Milogorci su prevagli nad Crnogorcima. To su ljudi koji se ne plaše nikoga pa ni Boga i koji nikada ne odustaju od svog cilja. A kako im je cilj Milogora, bilo kao republika ili kao monarhija, najopsaniji su im protivnici Crnogorci koji neće da ih slede. Slučajno su počeli sa Srbima. I to po principu cuius regio illius religio iako se ne menja vera nego crkva. Milogorci naime do daljnjeg ostaju u pravoslavlju. Homogenizacija im je inače neophodna i zbog albanske ekspanzije.