Rožaje: Profesorka i učenik se potukli na času

Novosti Online

26. 11. 2019. u 09:14

Prosvetna inspekcija ispituje slučaj navodne tuče između profesorke i učenika Srednje stručne škole u Rožaju

Рожаје: Професорка и ученик се потукли на часу

Foto: Printskrin

Prosvetna inspekcija ispituje slučaj navodne tuče između profesorke i učenika Srednje stručne škole u Rožaju, potvrđeno je "Vijestima" iz uprave te škole.


 - Slučaj konflikta nastavnika i učenika je nešto čime se već bavimo. Preciznije, vršimo razgovore sa svim učesnicima, nakon čega će se škola odrediti u odnosu na ovaj slučaj. Svakako da je neprihvatljivo neprimereno ponašanje učenika prema nastavnicima, ali i bilo koja vrsta fizičke agresije u školi - rekla je redakciji “Vijesti” vršilac dužnosti direktora rožajske SSS Zineta Hot.


Čitalac je “Vijestima” poslao video-snimak na kojem je prikazan konflikt između nastavnice i učenika. Na snimku se ne čuje šta jedno drugom govore, ali učenik, kako se vidi, stoji iznad profesorske katedre, kao da želi da uzme dnevnik ili drugi predmet ispred profesorke, što ona brani. Učenik je potom hvata za šake i profesorka potom kreće na njega.


Video u trajanju od 12 sekundi, kako tvrdi čitalac, snimljen je pre nekoliko dana. I čitalac, ali i iz uprave škole, kazali su “Vijestima” da je u pitanju profesorica Bahta Kurtagić.


Hitnu reakciju škole, kako je rečeno “Vijestima” iz Ministarstva prosvete, tražio je i taj resor.


- Zatražili smo, kao i uvek u ovakvim situacijama, hitnu informaciju od škole - navodi se u odgovoru.


Dodaju i da će Ministarstvo prosvete do kraja sedmice javnosti predstaviti novi sistem borbe protiv nasilja u školama.


- No, slučaj o kome vi govorite je karakterističan po tome što nije reč o konfliktu između vršnjaka, već đaka i nastavnika. Ovde je reč o nevaspitanju učenika, sa čim bilo kakva promena uprave škole, kroz koju svaka škola nekad prolazi, nema apsolutno nikakve veze. A nevaspitano i drsko ponašanje bilo kog učenika je apsolutno neprihvatljivo - kazali su “Vijestima” iz resora Damira Šehovića, negirajući tako i tvrdnje čitaoca koji je redakciji dostavio video, da su problemi u rožajskoj srednjoj školi posledica čestih i partijskih promena direktora te obrazovne ustanove.


Iz Ministarstva prosvete očekuju “brzu i konkretnu reakciju, ne samo škole, već i roditelja”.


- I to u svakoj situaciji u kojoj bilo koji učenik uznemirava, omalovažava ili je nasilan prema nastavniku - kazali su “Vijestima” iz tog resora.


Nedavni konflikt nije jedini iz SSS u Rožajama. U februaru je prijavljen slučaj vršnjačkog nasilja, kada je petnaestogodišnji M. L. pokušao da sonom kiselinom otruje školske drugove S. Š. i B. K. On je, prema pisanju medija, sonu kiselinu ulio u bočice sa sokovima, a potom ih uneou učionicu i podelio nekolicini đaka iz odeljenja.


Sadržaj iz boce probala su četiri učenika, ali niko od njih nije ispio sok sa otrovom, već su kod prvog gutljaja osetili neprijatan ukus i tečnost izbacili iz usta. Dečak M. L. priveden je Odeljenju bezbednosti Rožaje. Direktor škole u to vreme bio je Isko Bećović.


U istoj školi pre nekoliko godina snimljen je incident u kojem je grupa učenika šikanirala profesora sociologije i filozofije S. Š.


Na snimku koji je tada objavljen, prikazano je i da profesor nije ostao dužan učenicima, već da je hteo i da se fizički obračuna sa njima.Tadašnji direktor Esad Crnovršanin potvrdio je autentičnost snimka i rekao da su scene izazvali “uličari”, koje ne poznaje, a koji često obilaze škole i dvorišta i prave slične probleme.


Snimak tuče profesorke i učenika pogledajte OVDE.


Izvor: vijesti.me

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije