Neno zamajavao Kneževića

V. K. - S. Đ.

20. 09. 2019. u 21:01

Нено замајавао Кнежевића

Vujošević bio u Vrhovnom državnom tužilaštvu Duško Knežević Nenad Neno Vujošević

Nenad Vujošević saslušan u Vrhovnom državnom tužilaštvu, određen mu pritvor od 72 sata; Borović: Za objavljivanje razgovora mora da postoji saglasnost, ne mogu biti dokaz

NENAD Neno Vujošević saslušan je u Vrhovnom državnom tužilaštvu, i određen mu je pritvor u trajanju od 72 sata zbog uticaja na saučesnike i opasnosti od bekstva, jer je Crnu Goru napustio nakon što je Duško Knežević najavio da će objaviti snimak sa dokazima o korupciji u tužilaštvu. Vujošević je uhapšen danas na aerodromu u Podgorici oko 9.30, a potom upućen na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo.

Reč je o čoveku koji se sumnjiči da je deo kriminalne grupe na čijem je čelu predsednik "Atlas grupe" Duško Knežević. On je u telefonskom razgovoru sa odbeglim biznismenom tvrdio da je podmićivao Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, koji je kasnije demantovao te navode.

Vujoševićev advokat Borivoje Borović kazao je da je Vujošević negirao krivicu, uz formulaciju "da je zamajavao Kneževića preko telefona".

- Moj branjenik je vrlo revoltiran ponašanjem Kneževića. Snimljeni razgovori ne mogu da se po zakonima Crne Gore koriste kao dokaz, te za objavljivanje razgovora mora da postoji saglasnost ljudi koji komuniciraju telefonom - kazao je advokat Borivoje Borović. - Pošto saglasnost Vujošević ne daje, Knežević bi morao da uđe u sudnicu pa da da svoju saglasnost. Zato protiv mog branjenika ne postoji nijedan dokaz u ovom predmetu. Tužilac je doneo meru zadržavanja, što je više po meni formalna stvar.

A Kneževića, Velika Britanija može da izruči po zahtevu Crne Gore.

Vlada je u četvrtak na sednici utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju ugovora između Crne Gore i Velike Britanije, kojim se dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji i "olakšava njena primena".

PROČITAJTE JOŠ - Vujošević priveden tužiocu; Pojavio se treći snimak Duška Kneževića (VIDEO)

Ugovor između dve države potpisali su 5. marta ove godine predstavnici dveju vlada, crnogorski vicepremijer Zoran Pažin i britanski ministar za Evropu Alan Dankan. Afera "Atlas" počela je početkom godine istragama SDT-a protiv Kneževića, a potom i njegovim objavljivanjem snimaka koji ukazuju na korupciju u delovima vlasti.

U ugovoru, koji je objavila i Vlada, navodi se da Crna Gora ili Velika Britanija neće odbiti izručenje svog državljanina ukoliko ga druga zemlja traži za krivična dela za koja se, prema propisima obeju strana, može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina. Knežević se sumnjiči za korupciju za koju je zaprećena kazna iznad pet godina.

U ugovoru se takođe navodi da izručenje može biti odbijeno ako zamoljena država preuzme izvršenje sankcija. Velika Britanija je članica Saveta Evrope, kao i Crna Gora, koje obavezuje Evropska konvencija o ekstradiciji.


MILAČIĆ NA SLOBODI

PREDSEDNIK Prave Crne Gore Marko Milačić, generalni sekretar Vladislav Dajković, kao i ostali uhapšeni članovi Prave pušteni su na slobodu nakon 48 časova od privođenja.

- Prava Crna Gora će još jače i još snažnije krenuti u borbu za slobodnu Crnu Goru, za dostojanstvo svih građana. Ne mogu nas zaplašiti, ovim su nas samo ojačali - poručio je Milačić. - Slomili su mi prst, ali mi nisu ni takli kičmu. M. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije