DA li će radnici lokalnog preduzeća "Grijanje" otpočeti pripremu za novu grejnu sezonu ili će njihovi korisnici ostati bez grejanja, znaće se nakon sastanka rukovodstva Opštine Pljevlja sa predstavnicima preduzeća "Grijanje" i sindikata, koje je najavljeno tokom ove nedelje.

Deo radnika tog opštinskog preduzeća nedavno je saopštio da neće obavljati pripreme za sezonu grejanja, koja počinje 1. oktobra, zbog toga što im poslodavac duguje 11 zarada. Zaposleni su kazali da su pre mesec dana dobili platu za avgust 2018. godine. Građanima su preporučili da nabave ugalj i drva ili se greju na struju.

Nakon što su radnici najavili da će dolaziti na posao, ali neće obavljati radne zadatke, v. d. direktora DOO "Grijanje" Mila Vasilijević poručila im je da će sezona grejanja početi sa njima ili bez njih. Ona je dodala da su pitanja takve vrste uređena zakonom, naročito kada su u pitanju javne službe koje obavljaju delatnosti od opšteg interesa.


PROČITAJTE JOŠ:
Poreznici prepunili kasu Crne Gore

Predsednik opštinskog Sindikalnog povereništva Saveza sindikata Crne Gore Ratko Pejović pozvao je rukovodstvo opštinskog preduzeća "Grijanje" da uz pomoć Opštine Pljevlja, kao osnivača, reše nagomilane probleme u preduzeću.

Radnicima ugrožena egzistencija,foto M.Drobnjak

Iz gradske kotlarnice zagrevaju se stanovi i poslovni prostori u centru grada. Radnici kažu da neće podložiti kotlove, ali će redovno dolaziti na posao, s obzirom na to da po zakonu nemaju pravo na štrajk jer obavljaju delatnosti od javnog interesa.


SPREMNI I NA OTPREMNINE

NEKOLIKO radnika zainteresovano je za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine, koji je predložila Vlada.

- Tražimo da nam se omogući da kao i radnici u drugim opštinskim preduzećima napustimo firmu uz isplatu otpremnine. Mi to ne radimo od dobra već što smo u ozbiljnim egzistencijalnim problemima - saopštili su radnici i dodali da su neki od njih podneli tužbe kojima su tražili isplatu zarada, ali da ni godinu nakon toga nisu donete presude.