VOLI Mila i pije "koka-kolu"! Ne jede ništa kupovno, već isključivo domaću hranu. To je recept za dugovečnost koji nudi jedna od najstarijih Crnogorki - Ljubica Todorović (105) iz sela Jasenovo Polje kod Nikšića. Zatekli smo je u kući, kako sa pomagalima korača. Ljubica je pre nekoliko godina postala hit kada joj je uspešno presađen kuk u nikšićkoj bolnici, a ona sve to, uprkos godinama, sjajno podnela. Strano telo se "primilo", a baka se brzo vratila na noge.

PROČITAJTE JOŠ - U BiH 752 stogodišnjaka, najstariji Sarajlija sa 114 godina

Iako gazi 11. deceniju, zdravlje je relativno dobro služi. Izdaju je vid i sluh, ali se ne predaje. Kada nas je ćerka Jelika predstavila, baka je nevoljno izustila:" Novinari! A nemojte se grešiti. Ne mogu da živim, a kamoli da pričam".

U priči sa bakom pomaže nam njena ćerka Jelika. Na pitanje prati li sport, možda Novaka Đokovića, čiji su preci sahranjeni u tom selu, nevoljno vrti glavom.

- Samo Mila. Volim Mila najviše!

Priseća se starica svog pokojnog supruga Vidoja, s kojim je izrodila četvoro dece. Pre godinu dana umrla joj ćerka. I danas se teško miri sa surovom istinom. Ipak, oko nje se okuplja osmoro unučadi i 18 praunučadi! Puna kuća. Tu je i praunuk Stefan (15), koji je stigao iz Pariza:

- Baka je čudo! Jedva sam čekao da je vidim - priča Stefan. Na pitanje koja su polja lepša - Jelisejska ili Jasenovo, on odgovara: "Pa zna se - Jasenovo!"

DALEKO JE GRAD

Baka Ljubica u Jesenovom Polju živi od kada se udala.

- Gajili smo stoku i obrađivali zemlju, sve ručno. U teškim uslovima podigla sam decu - kaže starica. - Nikada ne bih živela u gradu.