Zaev i dalje bez većine uoči glasanja o ustavnim promenama

Tanjug

četvrtak, 10. 01. 2019. u 14:15

Заев и даље без већине уочи гласања о уставним променама

AP Photo

Dan pre glasanja za ustavne izmene, u Makedoniji još nije sigurna dvotrećinska većina u Sobranju
Dan pre glasanja za ustavne izmene, u Makedoniji još nije sigurna dvotrećinska većina u Sobranju. Neizvesna je podrška albanske opozicione stranke Besa. Premijer Zoran Zaev je naveo da 80 glasova još nije obezbeđeno, prenosi a1on.mk.

U Makedoniji i danas traju pregovori za obezbeđivanje glasova najmanje 80 poslanika u Sobranju, koji su potrebni za ratifikaciju sporazuma o imenu ove zemlje.

Premijer Zoran Zaev je naveo da 80 glasova još nije osigurano. U gostovanju na TV 21, lider albanske stranke Besa, Bilal Kasami, poručio je da ta stranka neće dati "zeleno svetlo" ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

Dva zahteva Bese su da ne postoji makedonsko državljanstvo kod Albanaca i da ne postoji zaštita samo za makedonsku dijasporu, već zaštitu za celu dijasporu Makedonije.

PROČITAJTE JOŠ - ULICA ČUVA USTAV: Protesti ispred parlamenta u Skoplju

Ovo je nova barijera za Zaeva zato što, ukoliko prihvati zahteve Bese, gubi podršku osam poslanika iz nove nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE.

Prema najavama, u petak treba da se glasa za ustavne izmene koje su u poslednjoj, trećoj fazi.

Svaki amandman se potvrđuje prostom većinom od ukupno 120 poslanika u makedonskom Sobranju, dok se na plenarnoj sednici svaki tekst amandmana potvrđuje dvotrećinskom većinom, a nakon toga se glasa ponovo sa dvotrećinskom većinom za sve amandmane zajedno. Potom, neophodna je još jedna dvotrećinska većina kako bi se usvojio Ustavni zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

памтимо Васила Тупурковског и "уздржаност" 1991

10.01.2019. 20:42

Ма нема проблема, то ће "демократски механизми" нациста из Брисела мафијашким методама намакнути довољан број гласова.Кога још уопште брига за став грађана у окупираним колонијама?п.с. само не бежите у Србију, кад крену "комшије" шиптари да вам заврћу шије у "својој" Шиптародонији, препоручујем братску Бугарску, НДХ2 и неке од "братскијих" вам дестинација.....