Zašto Srbi u BiH postaju Bošnjaci

Tanjug

02. 11. 2018. u 13:15

Zamenik ministarke odbrane BiH i funkcioner SDS-a, Boris Jerinić, potvrdio je da će četiri poslanika SDS-a iz Doboja učestvovati u vlasti na nivou države BiH i Republike Srpske

Зашто Срби у БиХ постају Бошњаци

Foto V. Dančić

Predsednik Mladih SNSD, Denis Šulić, i predsednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović izjasnili su se kao pripadnici bošnjačkog naroda da bi dobili mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pročitajte još:Komšić: Plenković i Čović neutemeljeno šire strah u institucijama EU oko stanja u BiH


Zamenik ministarke odbrane BiH i funkcioner SDS-a, Boris Jerinić, potvrdio je da će četiri poslanika SDS-a iz Doboja učestvovati u vlasti na nivou države BiH i Republike Srpske.

Jedan od ta četiri zastupnika je i predsednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović koja je, kako prenose mediji u BiH, očito zanoćila kao Srpkinja, a probudila se kao Bošnjakinja.

Na lokalnim izborima 2016, prenosi portal Klix, Bukejlović se izjasnila kao pripadnica srpskog naroda da bi samo dve godine posle odlučila da promeni etničku pripadnost pa se na ovogodišnjim izborima izjasnila kao pripadnica bošnjačkog naroda.

Zbog ovoga je Centralna izborna komisija (CIK) u sredu zaprimila žalbu da se Nini Bukejlović oduzme mandat zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je na sednici CIK-a da Bukejlović ne može dobiti mandat jer kandidati jednostavno ne mogu promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu, što znači da Bukejlović mora do 2020. godine biti Srpkinja.

Kao Bošnjak se izjasnio i predsednik Mladih SNSD-a Denis Šulić koji bi mogao, ukoliko Darko Tomaš ostane na poziciji načelnika Prnjavora, takođe dobiti mandat u Narodnoj skupštini RS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

баунти

02.11.2018. 17:46

Паметан потез... Изаберемо своје "Бошњаке" па онда они подрже референдум о независности Републике Српске, и ето ти сад - нек запад каже нешто послије!

Slavisa

02.11.2018. 18:16

Nemojte da se uzbuđujete, ta promjena nije trajna, bar u slučaju dotične članice SDS. Imamo mi dosta sličnih slučajeva u Federaciji, čak i više jer tamo Srba nema uopšte pa je izdavanje za Srbina najbolji metod da se uđe u skupštinu i ubire lova na kvarno. Samo pokazuje koliko smo slabi ljudi.