PODGORICA - Rešavanje pitanja krova nad glavom za osmoricu lokalnih podgoričkih funkcionera, među kojima su i zamenicima gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića - Časlav Vešović i Boris Mugoša, podiglo je na noge opoziciju i nevladin sektor. Iz Glavnog grada poručuju da ovi funkcioneri nemaju u svom vlasništvu stanove, ali izbegavaju odgovore na pitanje zbog čega je baš njima nadležna komisija omogućila povoljne uslove za kupovinu stanova od po 70 kvadrata.

Povoljni uslovi podrazumevaju kupovinu stana sa rokom otplate do 15 godina i kamatom od tri odsto ili, ako se plaća kešom, cena se umanjuje 30 odsto. U slučaju da su zakupili stan, po ovom propisu mogu ga otkupiti i po 80 odsto nižoj ceni od tržišne.

- Ukoliko zamenik gradonačelnika Časlav Vešović, od zarade koja godišnje iznosi 17.580 evra i od dodatnih 7.200 evra, koliko dobija od izdavanja sopstvenih nekretnina, nije u stanju da reši svoje stambeno pitanje, već mu Glavni grad poklanja stan od 72 kvadrata, onda je nedostojan funkcije koju obavlja - kategorični su u SDP. - Isto važi i za zamenika gradonačelnika Borisa Mugošu, koji pored čestih odbora i saveta zarađuje isto kao Vešović, kao i za sekretarku Nelu Savković Vukčević (11.522 evra godišnje), direktora Mladena Ilića (14.892 evra), savetnika Marka Ćulafića (12.168 evra), direktoricu Tatjanu Popović (11.696 evra), zamenika direktora Jovana Rabrenovića (12.868) i druge.

Bojan Jevrić iz Građanskog pokreta URA podseća da dok desetine hiljada građana bespomoćno čekaju posao na birou rada, sa slabim ili nikakvim primanjima, a osiromašenim Podgoričanima godišnje isplaćuje više od dva miliona evra za socijalu, i odluku gradske vlasti ocenjuje kao skandaloznu.

- Skandal je da glavni grad donese odluku da stanove, čiju izgradnju su finansirali isti ti građani, podeli političkim funkcionerima vladajućih partija, koji sa pozamašnim zaradama participiraju u brojnim savetima, upravnim odborima i komisijama - ocenjuju u URA.


SOCIJALA

U mandatu aktuelnog gradonačelnika Slavoljuba Stijepovvića obezbeđeno je 30 stanova za socijalno ugrožene. Od toga je 15 već podeljeno, dok će 24 stana dobiti službenici i nameštenici. A četiri stambene jedinice namenjene su vatrogascima.