Obradovao je čitalačku publiku pesnik Momir Vojvodić novim ostvarenjem "Milosna svetlost Svetog Save", koje je izašlo iz štampe zahvaljujući Književnoj zadruzi Srpskog nacionalnog veća u Podgorici, u divnoj opremi. Čini je devedeset osam strana proznog štiva i šezdeset sa isto toliko pesničkog, sa pogovorima Milovana Danojlića i dr Budimira Aleksića.

- Život i delo Svetog Save trepere u mom duhu od mog prvog čitanja njegovog žitija od Domentijana i Teodosija, monaha, Savinih učenika, koji su i prvi srpski romani, i mog prvog viđenja pravog lika prvog srpskog arhiepiskopa Save Nemanjića u manastiru Mileševi, kog je živopisac freskao na svežem malteru, ovekovečujući lik crkvotvorca i državotvorca, prvog srpskog pesnika i pisca - kaže za "Novosti" pesnik Momir Vojvodić. - Uz Domentijana i Teodosija pokrenuo me veliki Miloš Crnjanski svojom knjigom o životu i delu Svetog Save, objavljenom 1936. godine, pa sam u dahu napisao devedeset osam strana - Svetog Save poetsko žitije, naslovljeno "Milosna svetlost Svetog Save.

Ta sintagma "milosna svetlost" iskra je koja je zapalila Vojvodića da ispiše štivo po Domentijanu i Teodosiju.

- Ovom sam knjigom hvatao duši mesto - priznaje naš sagovornik. - Zahvalan sam meceni štampanja knjige hadži Savu Pušici od Đurovog Brda, starinom Dulović iz Morače.

TRAJNA UMETNIČKA VREDNOST Nijedan srpski pesnik nije tako sveobuhvatno i umetnički opevao etnocid nad srpskim narodom u Crnoj Gori u drugoj polovini prošlog i tokom prve decenije ovog veka, kao Momir Vojvodić. Oburdavanju Lovćena, rušenju Crkve Svetog Petra Cerinjskog i Njegoševog groba u njoj, kao i progonu, krađi i preimenovanju srpskog jezika na prostoru današnje Crne Gore, Vojvodić je posvetio po zbirku pesama trajne umetničke vrednosti - kaže profesor dr Budimir Aleksić.

O tome da se u Crnoj Gori čuju priče da Sveti Sava nema kult, za Vojvodića su obična "zlogukanja":

- To danas zlograju osobe čiji su mali mozgići veći od velikih mozgića, koji ne haju što baš u Crnoj Gori njena topografija ima mnogo mesta sa imenom Svetog Save, niti mare što preko stotinu bratstava u Drobnjacima i Morači Gornjoj slave Savindan kao svoje krsne slave. Nemanja je najmlađem sinu Rastku dao kraljevinu od reke Lima do Pelješca, Zahumlje, kojom je kao mladi princ vladao dve godine, pre odbega u Svetu Goru. Ime Svetog Save milosno ozaruje Crnu Goru i Hercegovinu. Žao mi je naroda koji nemaju Svetog Savu. Ruski kozački puk imao je u 18. veku zastavu sa likom našeg svetitelja sa kojim su pobeđivali Tatare i Čečene. Vekovima je Sveti Sava vraćao Srbe iz pojedinstva u jedinstvo. To čini i danas.

Hoće li u Crnoj Gori Savindan postati školska slava?

- Prirodno da hoće. Sve je više mladih koji svetkuju ime Svetog Save. Sećam se kako sam 1946. u prvom razredu osnovne škole bio prva deklamacija pesme o Svetom Savi u Gornjoj Morači, pripremio me da deklamujem moj prvi učitelj Miljan Milašinović, i to je bio kraj slavljenja Svetog Save u školama u Crnoj Gori, koja čeka povratak prosvetitelja Save u škole u Crnoj Gori, a to će biti kada pasaju kumrovački kursisti vlastohlepci.