Foča: Crkva ili džamija - poslednju reč daju arheolozi

R. MILOVIĆ

12. 04. 2013. u 06:10

Фоча: Црква или джамија - последњу реч дају археолози
Čeka se odgovor da li je na temeljima crkve iz 13. veka u Foči nikla džamija. Radovi na izgradnji džamije privremeno obustavljeni dok arheolozi ne završe posao

FOČA - Da li je na temeljima crkve u Foči, u 13. veku, izgrađena 1501. godine Careva džamija, pitanje je na koje sa nestrpljenjem odgovor od arheologa iz Banjaluke, Ljubice Srdić i Ljiljane Parežanin, čeka ovdašnja javnost.

Otkopavanje temelja na bogomolji je započeto krajem prošle godine, a nastavljeno pre nekoliko dana. No, u Foči je "čaršija" već sve "istražila", a baš to žele da spreče lokalni političari. Zato je iz Banjaluke u Opštinu stiglo rešenje iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, da se privremeno obustave svi pripremni radovi oko izgradnje džamije dok arheolozi ne završe svoj posao.

- U korist tvrdnje da je pre džamije bila crkva, govori činjenica da su pronađeni srpski grobovi i istraživanja istoričara Asima Bejtića. Po njegovom mišljenju, na to ukazuju snažni debeli zidovi, kakve džamije sa običnim krovištem nisu imale - kaže ovdašnji sveštenik Danilo Crnogorac. - Gotovo celu stranicu knjige Bejtić je posvetio opisivanju ornamenata koji po njegovom mišljenju nedvosmisleno govore o građevini koja je ovde postojala mnogo pre dolaska Turaka u BiH.

REŠENjE REŠENjE iz Banjaluke u Foči je među pravoslavnim vernicima primljeno sa olakšanjem, ali ono važi do 20. aprila. Šta će se dogoditi nakon tog datuma, u Foči niko ne zna.

Crnogorac objašnjava da su zato tražili od nadležnih da se lokalitet najpre istraži, ali u prvim kontaktima sa liderima Bošnjaka nisu naišli na razumevanje.

- Žele po svaku cenu da obnove Carevu džamiju, iako samo stotinak metara dalje stoji ruševina bivše džamije Mehmed-paše Kukavice, čiju obnovu niko ne spori - kaže sveštenik.

Ovdašnji hodža se ni nama nije javljao na telefon, baš kao što danima izbegava da se javi i svešteniku Crnogorcu.

- Mi ćemo insistirati i na sastanku Međureligijskog veća kako bismo došli do opšteg konsenzusa, a na dobrobit naroda, već uznemirenog zbog onog što pokušavaju da urade Bošnjaci - dodaje Crnogorac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

gagom

12.04.2013. 06:57

И,време је било да се једном сазна истина о томе шта је било пре на том локалитету,мада верујем да муслимани неће признати,за њих,неповољне резултате!

baunti

12.04.2013. 22:03

@gagom - Srecom, niko ih ne pita da ista priznaju. Mogu da prihvate ili ne prihvate, ali ako su postojali tememlji crkve (kako kaze cak i profesor Bejtic, inace Bosnjak), onda gradnje nema, jer tako nalaze zakon. Muslimani se previse lako pozivaju na sopstvena prava, ali tesko ista prava priznaju drugima. Nevjerovatno je koliko medju njima, kao i medju vecinom fanaticnih vjernika ima tako malo razumijevanja i tolerancije prema drugima.

Nenad

12.04.2013. 07:32

Naravno da je nikla na temeljima crkve. Pa sve dzamije nastale su bespravno odlukom turskog okupatora. Neke su podignute na mestu srusene crkve a negde su crkve demolirane da bi bile pretvorene u dzamije. Krajnje je vreme da se svi ti objekti i lokacije vrate u prvobitno stanje.

Pravoslavac

12.04.2013. 07:36

Treba upitati nasu bracu muslimane, bil' bili oni srecni da se crkva zida na rusevinama dzamije? Ako kazu da ne bi, onda moraju malo da razmisle kako ce Pravoslavci da budu srecni kada se dzamija zida na rusevinama crkve. Da je ovo tursko doba, mi bi morali da se pomirimo sa sudbinom. Ali posto je ovo demokratsko doba, moramo se demokratski ponasati i razumno dogovarati. Licno mislim da cemo se lepo dogovoriti i da nece biti nikakve ljutnje. Pozdrav.

Zoran1

12.04.2013. 08:01

Moze se unapred garantovati da je orginalno bila crkva. Muslimani uvek pokusaju graditi dzamije na temeljima drugih verskih objekata. Nemaju svoje korene pa pkusavaju uzeti tudje.

BELKA

12.04.2013. 08:19

Isti Kriminal je vodila i siptarska teroristicka organizacija koja je trvdila da su Siptari ziveli na Kosovu pre Srba i da su Srpske Crkve podignute posle njohovih dzamija..... a Amerika i zapadna kriminalna organizacija podrzavala tu istu laz.Sada muslimani u Bosni tvrde da je islam postojo pre hriscanstva...... I Hitler tvrdio da samo postoji jedan narod na ovom svetu a NATO i EU veruju u tu filozofiju............. Bedan je ovaj Svet ....

Masu

12.04.2013. 13:42

@BELKA - Pa, bosnjak, demantuj je nekim potvrdjenim cinjenicama! Da li je laz da je Muhamed a.s. zivio u 7. vijeku? Da li je laz da je islam na ove prostore dosao sa osvajanjem od strane Osmanlija u 15. vijeku? Da li je laz da su ti cukuncukundjedovi bili druge vjere (nebitno da li katolicke, pravoslavne, pa cak i da su bili hriscanski jeretici, ali su bili hriscani)? Tvoj komentar je ili izraz totalnog neznanja i neobrazovanosti, ili je jednostavno izraz nesuvisle mrznje prema Srbima i svemu srpskom.

Taliban

12.04.2013. 21:05

@BELKA - Vi Bošnjaci u komunizmu ste bili muslimani,sada ste Bošnjaci a za može bit 30 ili 40 god ćete biti Talibani.

ivan

12.04.2013. 11:49

ne vezano za ovo al nije mi jasno sta muslimanima znaci gradnja dzamija na svakom cosku ove godine u evropi ce biti izgradjeno preko 200 a na islandu mega dzamija ?!

Ako laze koza ne laze rog.

13.04.2013. 02:35

Nije valjda da su svaku djamiju napravili na "srpskim crkvama"temeljima. Pogledajte malo u knjige i vidjet cete koliko je djazmija poruseno posle 1878,kad su Osmanlije "odlazile" iz Srbije.Pa ako su sve te djamije napravljene na srpskim crkvama , danas bezmalo, nedostaje preko hiljadu nasih pravoslavnih bogomolja.Sta je po sredi ,nas rusilacki nagon, a i ako se negde desilo da je djamija "nastala" na mestu gde je bila crkva onda su "oni" zli a da se i ne ulazi u"problem"zbog cega je to tako.

Ako laze koza ne laze rog.

13.04.2013. 02:37

Sta ako ispod "temelja pravoslavne" crkve nadju amebe koje su muslimanske vjeroispovjesti.A, sta onda .?

veljo

13.04.2013. 20:53

pravoslavni srbi nikad nebi gradili svoje hramove na temeljima tudjim zbog samo greha.