Brana na Drini preti Tari?

Č. PRELEVIĆ

utorak, 18. 09. 2012. u 06:38

Брана на Дрини прети Тари?
Namera Bosne i Hercegovine da gradi hidroelektranu na Drini uzburkala duhove u Crnoj Gori. Ekolozi najavili da će uputiti protestnu notu ambasadi BiH

PODGORICA - Već duže od tri decenije aktuelna priča o pregrađivanju Drine i izgradnji hidroelektrane u mestu Buk Bijela kod Foče opet se zavrtela - i uzburkala duhove u Crnoj Gori.

Reagovanja je, najpre, izazvala izjava Željka Ratkovića, direktora za investicije Elektroprivrede Republike Srpske, da je Crna Gora mogla, ali nije to i učinila, da uputi primedbe na studiju o uticaju HE na Drini na životnu sredinu, koja je uveliko na javnoj raspravi.

Strahovanja da će brana na Drini ugroziti i Taru i životnu sredinu u pograničnom području uopšte, utoliko su veća što se ispostavilo da o novim planovima Elektroprivrede Republike Srpske u Vladi Crne Gore - nisu obavešteni.

Pomoćnica ministra održivog razvoja Ivana Vojinović izjavila je da Podgorica ne zna za nameru da se na Drini gradi hidroelektrana, kao i da međunarodne konvencije obavezuju državu koja ulazi u takve investicije da po predviđenom protokolu obavesti susede.

- Nikakvo zvanično obaveštenje od BiH nismo dobili - kaže Ivana Vojinović.

REZOLUCIJA JEDNA od najlepših reka Evrope rezolucijom crnogorske skupštine stavljena je pod zaštitu od izvora do ušća sa Pivom, a Buk Bijela je tako blizu, na svega 16 kilometara od „suze Evrope“...

Sa mnogo više sumnjičavosti i straha od zakulisnih igara reaguju ekološka udruženja u kojima kažu da i ova „epizoda“ liči na 2004. godinu kada je reka Tara jedva sačuvana od potapanja, takođe zbog tada aktuelne izgradnje visoke brane u Buk Bijeloj.

- Tražimo da se Vlada precizno odredi prema projektu planiranom u pograničnoj, zaštićenoj zoni, koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu na našoj teritoriji. Javnost mora da učestvuje u donošenju takvih odluka - kaže za „Novosti“ Aleksandar Perović, direktor NVO „Ozon“ iz Nikšića.

Ekološka društva su spremna da se, opet, suprotstave ugrožavanju životne sredine, ali je, kažu, sada problem što nema pravih podataka o namerama Republike Srpske.

- Zato ćemo, ukoliko naša vlada odmah ne reaguje na najave i kaže šta će preduzeti, već ove nedelje uručiti notu ambasadoru BiH u Podgorici zbog nepoštovanja međunarodnih konvencija - kaže Perović.

Ekolozi tvrde da je izvesno (iako će na Drini, navodno, biti građena niža brana nego što je planirano 2004. godine), da će pregrađivanje ove reke negativno uticati na klimu, vodotoke i druge prirodne resurse u Crnoj Gori.

Traže, takođe, da se i u ovom slučaju poštuje rezolucija o Tari, usvojena svojevremeno u crnogorskoj skupštini uprkos protivljenju vladajućih stranaka i velikim pritiscima „energetskog lobija“ da se da saglasnost na projekat Buk Bijela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

drzavnik

18.09.2012. 07:49

republika Srpska je pokrajina u drzavi BiH i nema mogucnosti da izvodi radove ovog tipa bez suglasnosti drzave BiH. Inace je ovaj projekat los i neisplativ, ali se pravi predizborna galama kao i svake 4 godine. I sami stanovnici Foce se bune protiv toga jer bii im zdravlje bilo ugrozeno, tako da od toga nema nista bez interesa sve tri drzave (Srbije, Crne Gore i BiH).

Jabre

18.09.2012. 12:42

@drzavnik - BiH nema pokrajine ima entitete a to su za malo države, a Hrvati neće dobiti svoj neka žive sa svojim cvijćem. A Republici Srpskoj Bosni i Hercegovini će zabranjivati taman toliko koliko je i pljačkaju. A ni BiH nema vojsku već par bataljona koje prilaže svako pleme.

Marko Baja Luka

18.09.2012. 10:34

REPUBLIKA SRPSKA je naša država i mi radimo šta se nama sviđa u našoj kući. BiH je davno umrla samo muslićima i jugoslovenima to niko nije rekao, a i prespavali su zadnjih dvadeset godina

drzavnik

18.09.2012. 11:07

@Marko Baja Luka - Marko @ Pa kada se probudis reci mi gdje su vam ambasade, vojska, valuta, registracijske plocice, drzavni tuziteljstvo i sud, centralna banka.... E kada to "nabavite" ili raspisete referndum, ili sklopite vasu pokrajinu koju su poderali u Brckom, onda se javite preko Save.

Marko Baja Luka

18.09.2012. 12:52

@Marko Baja Luka - ti i tvoji istomišljenici dođite u Banja Luku ili bilo gdje u RS i recite ovo je BiH, država, sarajevo i slične nebuloze. Čik probajte, REPUBLIKA SRPSKA

drzavnik

19.09.2012. 08:17

@Marko Baja Luka - Marko @ Kako vas onda SIPA (drzavna policija BiH) hapsi za ratne zlocine i kriminal po Banja Luci kao malu djecicu? Naravno po nalogu tuziteljstva i suda BiH.

Parlament

18.09.2012. 15:54

Nije mi jasno kome se svidja, da potope Taru, ljepoticu Evrope i cudo prirode??? Radi sitnih interesa i zarade par mocnika, na uniste ono sto je priroda stvarala vjekovima!!! Sramno je ako to dozvole, pa makar bila to Republika Srpska ili BiH ili bilo ko!!!