Zločin je podrivati autoritet Kine: Jača kontrola Pekinga nad Hong Kongom

D. Savić

28. 05. 2020. u 20:42

Злочин је подривати ауторитет Кине: Јача контрола Пекинга над Хонг Конгом

Foto EPA

U Pekingu skoro jednoglasno usvojen predlog zakona o bezbednosti u poluautonomnoj oblasti, uz "ne" sednici SB UN. Kazne za strano mešanje. Pretnje Vašingtona "drske, nerazumne i besramne"
KINESKI parlament odobrio je predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji predviđa da je zločin podrivati autoritet Pekinga na teritoriji Hongkonga. Iako se usvajanje zakona očekuje u avgustu, SAD su odmah na Ist Riveru u Njujorku zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, ali Kina je odbila održavanje sednice koja se u vreme pandemije virusa korona odvija virtuelno, samo uz pristanak svih u SB UN.

U Pekingu je za odluku da stalni odbor izradi nacrt zakona glasalo 2.878 članova Nacionalnog narodnog kongresa, jedan je bio protiv, a šest uzdržanih. Predlog zakona će sada biti prosleđen Stalnom komitetu Komunističke partije, pa bi on mogao da do avgusta postane zakon kojim bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano mešanje u Hongkongu.

Predlog zakona podrazumeva i da će "kada je potrebno, organi nacionalne bezbednosti" centralne vlade osnovati agencije u Hongkongu "kako bi se osigurala nacionalna bezbednost u skladu sa zakonom" i da građani nemaju razloga za strah.

No, već sam nacrt zakona u Hongkongu je bio okidač za proteste. Policija je dan ranije upotrebila suzavac i uhapsila 360 demonstranata koji traže nezavisnost od Kine, tvrdeći "da je to sada jedini izlaz". Juče je interventna policija bila raspoređena oko zgrade Zakonodavnog veća u Hongkongu.

Zakon je odmah izazvao reakcije i američkih vlasti.

- SAD su duboko zabrinute akcijama kineskog parlamenta koje suštinski podrivaju visok stepen autonomije i sloboda utvrđenih britansko-kineskom deklaracijom 1984. godine. UN su tu deklaraciju registrovale kao sporazum - navela je američka misija pri UN i dodala da je u pitanju "hitan svetski problem" koji može da utiče na "međunarodni mir i bezbednost".

Vašington saopštava i da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime se otvara put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala od kada je vraćena pod upravu Kine, 1997. godine.

Ogranak kineskog Ministarstva spoljnih poslova u Hongkongu saopštio je da su izjave SAD da će zakon ugroziti autonomiju grada, kao i pretnje Vašingtona o uvođenju sankcija, "krajnje drske, nerazumne i besramne":

- Zakoni o nacionalnoj bezbednosti su deo ovlašćenja i obaveza centralnih vlasti - saopštio je portparol komesara kineskog Ministarstva inostranih poslova u Hongkongu, uz napomenu da Vašington treba da prestane da se meša u kineske unutrašnje poslove.

I Japan je "ozbiljno zabrinut" zbog ugrožavanja posebne autonomije i slobode Hongkonga. Tokio je nazvao Hongkong "ekstremno važnim partnerom", ističući bliske ekonomske odnose dveju strana i razmenu ljudi u okviru "jedna zemlja, dva sistema".

POMPEO: UDARAC FINANSIJSKOM SREDIŠTU

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo je obraćajući se Kongresu SAD rekao da Hongkong više nema kvalitete da bude na poseban način tretiran u američkom zakonu, što bi, kako kaže, moglo da zada snažan udarac njegovom statusu kao velikom finansijskom središtu. On je rekao da je predloženi zakon o bezbednosti "poslednji u nizu akcija" kojima se podrivaju slobode Hongkonga. "Nijedna razumna osoba ne može danas da tvrdi da Hongkong zadržava visok stepen autonomije u odnosu na Kinu, imajući u vidu činjenice na terenu", rekao je Pompeo.

DOJČE VELE: KRAJ AUTONOMIJE

NEMAČKI Dojče vele prenosi da je ovaj zakon kraj autonomije Hongkonga jer će se svako buduće istupanje za demokratiju ili ljudska prava tumačiti kao opasnost za sistem, zavera ili separatizam. Podseća se i na uspeh lokalnih pokreta na poslednjim lokalnim izborima kada su osvojeni gotovo svi distrikti i da je ovim zakonom Peking izbegao nešto slično na sledećim parlamentarnim izborima u Hongkongu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Шатор

28.05.2020. 21:29

Потпуно унутрашња ствар кинеског народа и државе. Свако да гледа своја посла.

djordje petrovic

29.05.2020. 08:09

Malo procitajte o istoriji Hong Konga i kako je taj grad zapravo osnovan. Kinezi su vise nego velikodusni prema Hong Kongu. A ti sto demonstriraju nisu borci za slobodu nego neki treci... Mi bar imamo tog iskustva svake demnostracije koje potraju i neredi zapocnu sa jednim ljudima i jednim idejama kao organizatorima i pokretacima, a zavrsi se sa drugima...