Problemi u klanicama Francuske, Nemačke, Amerike, Australije: Virus korona sada vreba iz pogona za preradu mesa

G. ČVOROVIĆ

subota, 23. 05. 2020. u 07:59

Проблеми у кланицама Француске, Немачке, Америке, Аустралије: Вирус корона сада вреба из погона за прераду меса

Demonstranti ispred klanice u Nemačkoj Foto AP

U SAD, inficirano je 5.000 radnika u čak 115 ovakvih ustanova
NAJVEĆA žarišta virusa korona u svetu trenutno se nalaze u - klanicama!

U Francuskoj su u kratkom roku registrovana čak tri ovakva "klastera", i to u trenutku kada virus jenjava. U Bretanji je zaraženo čak 69 radnika, u blizini Orleana 34, u zapadnom delu zemlje 11 radnika.

Klanice su rezervoari zaraze i u drugim zemljama. U SAD, inficirano je 5.000 radnika u čak 115 ovakvih ustanova, dok je njih 20 preminulo. U Nemačkoj zaražene su stotine zaposlenih u klanicama u Severnoj Rajni - Vestfaliji ili, na primer, na severu zemlje, u Bad Bramštetu.

Poslednje rasplamsavanje epidemije virusom korona u klanicama zabeleženo je pre nekoliko dana kod zaposlenih u klanici kompanija "Vesterkraun" u nemačkom Disenu kod Osnabrika gde su ustanovljena 54 nova slučaja.

Inficiranih ima i u Australiji.

Stručnjaci zasad nemaju tačno objašnjenje za ovaj fenomen. Mnogi smatraju da je mogući razlog to što radnici u klanicama manje, zbog prirode posla, mogu da drže potrebnu distancu, kao i da su previše blizu u svlačionicama. To se, međutim, ne čini baš previše verodostojnim, jer je problem sličan i u drugim fabrikama s lančanom proizvodnjom.

Jedno od objašnjenja bi moglo da bude da su radnici u klanicama radili punom parom za vreme izolacije, jer su snabdevali građanstvo hranom, pa su bili više izloženi. Ima teorija, koju je izneo Loran Haber, generalni direktor Agencije za zdravlje regiona Centar - Dolina Loare, da bi to moglo da se događa i zato što je u klanicama hladno i vlažno, što pogoduje širenju virusa. Taj pristup ima više smisla.

Francuska Nacionalna agencija za bezbednost hrane je umirila sve izjavom da virus ne može da se prenese preko zaražene životinje, kao i da postoje veoma mali izgledi da se prenese preko mesa koje je prethodno dodirivao zaraženi radnik. Najpre, zato što virus ima "rok trajanja", odnosno ne može dugo da opstane napolju, a zatim i što se meso termički obrađuje. Izlaganje namirnice na temperaturi višoj od 63 stepena tokom četiri minuta smanjuje mogućnost zaraze za deset hiljada puta.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)