Vlada Kenije uvela je nepohodne preventivne mere kako bi sprečila širenje epidemije korona virusa, kao što su zabranja kretanja od 19 časova do 6 ujutru, ukinut je gradski i međugradski prevoz i zatvoreni tržni centri, kaže za Tanjug Stefan Topalović, Beograđanin koji nekoliko godina živi sa porodicom u Najrobiju.

Zvaničan broj obolelih u Keniji je 158, preminulo je 16 osoba, a izlečene četiri, ali su primenjene veoma restriktivne mere, kako bi se širenje korona virusa držalo pod kontrolom.

Pročitajte još: “Sigurno će se razboleti 60 do 70 odsto”: Doktor Tiodorović otkriva da li ima potrebe za policijskim časom od 24 sata

Građani su, ističe Stefan, vrlo disciplinovani, iako su svi, bez izuzetka, uplašeni za zdavlje i život, svoj i svojih bližnjih.

"Mislim da je veoma impresivno videti da skoro svi ljudi, u zemlji koja ima više od 50 miliona stanovnika, poštuju sva pravila koja imaju za cilj da obolelih bude što manje," kaže sagovornik Tanjuga.


“Banke su obezbedile protok novca onlajn i na bankomatima. Apoteke, prodavnice i pekare rade punim kapacitetima. Za sada nema nestašica namirnica i deluje kao da će biti dovoljno svega što nam je potrebno,” kaže Stefan.

"Ovde je situacija relativno dobra, s obrzirom na okolnosti," objašnjava Stefan.

Stefanova supruga Andrea, koja je u drugom stanju, zatekla se u Beogradu.

“Trebalo je da dođem u maju, pa da se zajedno vratimo u Najrobi, ali su naši planovi, za sada, odloženi. Žao mi je samo što nisam uz nju sada kada sam joj najpotrebniji” kaže Stefan i dodaje da se nada će će se sve okončati što pre, a do tada:

“Čuvamo se koliko je to u našoj moći i nadamo se najboljem”.