Hrvatska državljanka (25), rođena u Milanu i stanovnica Italije, napustila je na ulici u kolicima, nedaleko od rimske železničke stanice Termini, svoje 7-mesečno muško dete, pa se sa 5-godišnjom ćerkom popela na voz iz Rima za Minhen. Nije poznato da li je htela da ode u Nemačku ili da ostane negde u Italiji, piše Jutarnji list.

Žena je u kolicima ostavila mleko i flašicu, pakovanje pelena i ćebe u koju je dete bilo ušuškano. Može se pretpostaviti ili da je donela odluku naglo i neplanirano, ili da je htela da se pobrine da dete ne strada, ostavivši ga na veoma prometnom mestu i osigurano od gladi i hladnoće dok ga neko ne uoči. I zaista, pronalazak deteta je policiji odmah prijavio neko od prolaznika. Dečak je prenesen u crkvenu pedijatrijsku bolnicu u Rimu.

Policajci su uspeli da utvrde identitet majke. Ona je identifikovana i po snimcima nadzornih kamera više prodavnica u ulici gde je ostavila kolica i po otiscima prstiju na ručki kolica. Policija je ustanovila da je poslednja majčina adresa bila sigurna kuća u Rimu, gde su policajcima rekli i broj njenog mobilnog telefona.

Iz Rima su joj telefonirali, prenose italijanski policajci, ona je rekla da će se vratiti, ali joj nisu poverovali. Umesto toga, nedugo zatim ju je železnička policija pronašla u vozu, pa je sišla u Bolonji, gde je ćerka data na staranje socijalnim službama, dok je Hrvatica pritvorena.

U Italiji je napuštanje maloletne osobe krivično delo. O sudbini ćerke odlučiće sud za maloletnike u Bolonji.
Istražitelji veruju da je u pitanju nedelo iz pukog očaja. Majka, stalno nastanjena u Rimu, udaljila se s decom iz sigurne kuće. Zasad nisu dostupni drugi podaci o majci, o razlozima njenog čina, o porodičnoj i radnoj situaciji, a ni o etničkoj pripadnosti hrvatske državljanke.