MINISTRI spoljnih i evropskih poslova zemalja EU jednoglasno su, na Savetu za opšte poslove u Briselu, podržali novu metodologiju proširenja Evropske komisije. Ovaj sastanak je održan u sklopu priprema za predstojeći samit EU koji će biti održan u martu.


- Sve države članice su podržale novi pristup. Čuo sam mnogo podrške tome u prilog - istakao je potpredsednik EK Maroš Šefčovič.


On je naglasio da će sada glavni fokus biti stavljen na ekonomski razvoj i vladavinu prava:


- To je geopolitički i ekonomski interes i za EU i za region. Zato ćemo intenzivirati naše prisustvo na Zapadnom Balkanu, s ciljem da zatvorimo ekonomski jaz između nas.


PROČITAJTE JOŠ: Srbiji vrata EU zatvorena do 2030?


Potpredsednik EK je naglasio da će na sastanku u martu šefovi država ili vlada EU imati tri prioriteta, među kojima su ekonomija, digitalna pitanja i proširenje.


U ime predsedavajućeg, hrvatska državna sekretarka za evropske poslove Andreja Metelko Zgombić je istakla da nije bilo mnogo rasprave, već da je metodologija primljena k znanju, a da se sada, u martu, očekuje izveštaj EK o napretku za Severnu Makedoniju i Albaniju, u vezi s otvaranjem pregovora s ovim dvema zemljama, istakavši da ova dva pitanja idu u paru i da je optimistična oko pozitivnih odluka koje bi mogle da budu donete na sastanku šefova država ili vlada.