Reporteri bez granica peticijom podržavaju Asanža

Tanjug

17. 02. 2020. u 23:59

Репортери без граница петицијом подржавају Асанжа

AP Photo/Frank Augstein

Nekoliko dana pred saslušanje pred sudom u Londonu o izručenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama
Nekoliko dana pred saslušanje pred sudom u Londonu o izručenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, Reporteri bez granica pokrenuli su peticiju protiv njegove ekstradicije.

Ta organizacija poziva vladu Velike Britanije da u postupanju prema Asanžu u prvi plan stavi slobodu izražavanja i odbranu novinarstva i da deluje u skladu sa britanskim pravom i obavezama koje proizilaze iz međunarodnog humanitarnog prava.

U saopštenju Reporteri bez granica podsećaju da se Asanž u SAD suočava sa kaznom od 175 godina zatvora zbog optužbi u vezi s objavljivanjem i obezbeđivanjem drugim novinarima informacija koje su služile javnom interesu.

U toku je i potpisivanje elektronske peticije na sajtu Reportera bez granica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

esb-puerto@arcor.de

18.02.2020. 00:16

Čovek je svetu obelodanio istinu , a ameri ga za to xoče kazniti sa 150 godina zatvora.. To je demokratski kad izjaviš i obelodaniš istinu koja zapadu ne odgovara. Baš ste demokratska država.. o svi oni koji na to čute