SUĐENjE Alsinu Leventu (36), nemačkom državljaninu turskog porekla, koji je optužen da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradao srpski kralj folka Šaban Šaulić (67) počeće 27. marta - saznaju "Novosti".

Pročitajte još: ŠTA SE ZAPRAVO DESILO: Estradni menadžer otkrio nove detalje tragične smrti Šabana Šaulića

Proces će se odvijati u Okružnom sudu u Giterslohu, gradiću u nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni - Vestfaliji, nadležnoj za ovaj slučaj. Prema izjavi državnog tužioca Kristofa Mekela lokalnom listu "Vestfalen blat", optužnica je sastavljena u svim detaljima i samo se čeka da suđenje počne.

Optuženom Leventu na teret se stavljaju krivična dela ubistvo iz nehata, nanošenje telesnih povreda u saobraćaju, vožnja bez vozačke i saobraćajne dozvole, kao i upravljanje automobilom pod dejstvom alkohola i opijata. On se svojim automobilom, "mazdom", 17. februara prošle godine, bukvalno "zakucao" otpozadi u mali "seat", u kome je sedeo Šaulić sa svojim kolegama. Umesto dozvoljenih 80, Levent je vozio 160 kilometara na sat.

Državno tužilaštvo u Bilefeldu, suočavalo se sa brojnim poteškoćama i istraga je potrajala duže nego što se prvobitno očekivalo. U nizu podataka, do kojih je Tužilaštvo naposletku došlo, je i činjenica da je silina udarca bila tolika da je Šabanov automobil okrenut za čitavih 180 stepeni. Levent je proveo 11 meseci u istražnom zatvoru pošto, posle hapšenja, nije priložio prijavu boravka, pa je rizik od bekstva, bio veliki. Nešto kasnije, pušten je da se brani sa slobode, pošto je naknadno dostavio prijavu boravka.

- U ovom trenutku Levent je na slobodi - kaže nam Karsten Borgmajer, novinar "Vestfalen blata". - Po rečima Zilke Bergsterman, portparolke Okružnog suda u Giterslohu, nalog za hapšenje je ponovo aktiviran i primeniće se ukoliko se optuženi ne odazove pozivu na suđenje.

Naš sagovornik dodaje da za ovaj proces u Nemačkoj vlada izuzetno veliko interesovanje, budući da je u ovoj zemlji mnogo obožavalaca tragično preminulog folk maga. Suđenje će, zato, biti u znaku izuzetno pojačanih mera bezbednosti, jer se očekuju napadi ogorčenih fanova na prostorije suda.

Šaban Šaulić je nastradao dok se vraćao sa koncerta, a u trenutku nesreće bio je na mestu suvozača. Neko vreme je bio svestan, ali je preminuo u bolnici. U kolima je bio njegov klavijaturista Mirsad Kerić (43), koji je preminuo posle nekoliko dana provedenih u komi. Sa njima je bio i pevačev menadžer i kum Slobodan Stojadinović, koji je zadobio višestruke povrede i dugo se oporavljao u bolnici.