Jači pol žrtva u četvrtini slučajeva porodičnog nasilja u Francuskoj: Zbog zlostavljanja od strane nežnijeg pola na 13 dana umre muškarac!

Goran ČVOROVIĆ

15. 12. 2019. u 13:28

Јачи пол жртва у четвртини случајева породичног насиља у Француској: Због злостављања од стране нежнијег пола на 13 дана умре мушкарац!
Ogroman broj francuskih običnih muškaraca je poprilično zbunjen. Ne znaju kada tačno treba da budu džentlmeni, a kada oličenje muškosti
U PRIGRADSKOJ železnici u Parizu, ovih štrajkačkih dana, u pojedine vagone, da bi zaštitili nežnije i osetljivije na gužvu, ne puštaju muškarce!

Skandal je dobio poprilične razmere. Muškarci koji su na prepunim peronima sprečeni da uđu u poluprazne kompartimane kompozicija, digli su glas pred novinarima.

U vagone su primali invalide, slepe, ljude u gipsu, stare i iznemogle, majke s bebama, putnice s dečjim kolicima, ali i dame koje su bile bez muške pratnje. Sedele su udobno zavaljene u sedištima, dok muškarci u izgužvanim odelima, pokušavajući da se vrate s posla, nisu mogli ni da priđu krcatim vozovima.

PROČITAJTE JOŠ - Zapisi iz Pariza: Francuskinje

Francuske železnice su se posle branile da ne sprovode diskriminaciju i da je sve to maslo onih koji su doneli odluke na svoju ruku. Ali, snimci koje su ogorčeni putnici snimali kamerama svojih mobilnih telefona, ostali su da zauvek svedoče o ovom nesvakidašnjem primeru segregacije.

Imam prijatelja koji je jednom prilikom morao svog sina da odvede na pregled u čuvenu parisku dečju bolnicu "Neker". Kažu, najbolju u Evropi. Zvanični naziv ove ustanove je sličan onoj beogradskoj, i odnosi se na "majku i bolesno dete". Predao je sina na ulazu dežurnoj sestri i krenuo užurbano da se udaljava, iako je morao da ga otprati sve do ordinacije. Uradio je to, jer njegov pol nije figurisao u nazivu. Medicinska sestra ga je uzalud dozivala: ne priznaje pozitivnu diskrimnaciju!

U Francuskoj već nekoliko godina postoji udruženje ucveljenih očeva, koji nikako ne mogu posle razvoda da se približe svojoj deci koja vrlo često pripadnu majkama. Neki od njih su se, iz protesta, vezivali za građevinske kranove.

Kad je prošle godine pooštren Zakon o porodičnom nasilju, izveštači su požurili da u naslovima istaknu kako muževi više neće moći nekažnjeno da maltretiraju svoje žene. Izneti su s tim u vezi i precizni statistički podaci. Iznervirana zbog brojki koje je pročitala, pozamašna gospoja je svom suvonjavom brki, kao predstavniku celokupnog muškog roda, u znak osvete, tresnula šamarčinu.

Ispostavilo se, tako, da su u više od četvrtine slučajeva porodičnog nasilja u Francuskoj žrtve - muškarci. Svakih trinaest dana jedan izdahne od posledica primljenih udaraca od strane nežnijeg pola!

PROČITAJTE JOŠ - Tajna Francuske vitkosti i elegancije

Ovaj danas krajnje politički nekorektan uvod, mada u njemu ima i veoma teških sudbina, postoji da bi pokazao kako medalja, ipak, ima i drugu stranu. Na onoj daleko tamnijoj, nalazi se više od sto trideset ubistava žena u toku godine od ruku njihovih životnih saputnika. Neverovatan podatak za 21. vek i Francusku.

Osim ovih ubica i siledžija, koje čekaju više nego zaslužene kazne, najveći deo nacije, ogroman broj francuskih običnih muškaraca je poprilično zbunjen. Ne znaju kada tačno treba da budu džentlmeni, a kada oličenje muškosti, kada da peru sudove, kuvaju ručak i kupuju cveće, a kad da menjaju gumu na automobilu, ponesu kofer i ustupe mesto u gradskom prevozu, budu tolerantni u restoranu na tuđe flertove i istovremeno brane dragu od nasrtljivaca.

Delimično i zbog toga, u Parizu ima čak dve trećine razvedenih brakova.

Zli jezici kažu da bi pariski muškarci danas u isti mah morali da budu za nijansu i ženstveniji, i muževniji, da bi se svima posrećila rodna ravnopravnost!Pratite nas i putem iOS i android aplikacije